szerző:
Vendégszerző
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diákok sokszor nehezen tudnak nekiülni tanulni, ha pedig egyszer már nekikezdtek, akkor is nehezen megy az odafigyelés. Minduntalan elkalandozik a figyelmük, valami érdekesre esik a pillantásuk, ami kizökkenti őket vagy, ami a leggyakrabban fordul elő, jön egy üzenet a telefonra, és máris oda a koncentrálás. Most pár appot ajánlunk, amivel könnyebb lesz a tanulás.

Ha valaki nem tud koncentrálni, rengeteg időt elvesztegethet. Ugyanis ilyenkor szokott az előfordulni, hogy órákat ültök a tankönyvek fölött, mégsem sikerül megtanulni az anyagot. Ami egyrészt frusztráló, hiszen az érétékes percek csak pörögnek, másrészt sajnos azt a gondolatot ülteti el az ember fejében, hogy ő buta vagy legalábbis nehéz felfogású. Pedig lehet, hogy „csak” annyit kéne korrigálni a tanulásán, hogy megtanultok kitartóan odafigyelni.

Mint minden készség ez is elsajátítható és fejleszthető – de természetesen ez is energiabefektetéssel jár. Mégis megéri a befektetett munka, mert hosszú távon nem csak a tanulásban, hanem az élet egyéb területein is haszonnal lehet alkalmazni.

Előkészületek

Ha nincs az ember szeme előtt az, ami könnyen kizökkenti a (nehezen elkezdett) koncentrációból, már sokat segít magának. Ezért érdemes eltenni a telefont a közelből (be a táskába vagy el egy másik szobába, hogy ne is lássátok, ne is halljátok), kikapcsolni a chatet, a tévét, és ha lehet olyan helyre vonulni, ahol mások beszélgetése sem zavar.

A rendezett íróasztal is ezt segíti elő, hiszen így nem pillantotok rá olyan elöl hagyott dolgokra, amiről eszetekbe jut egy szép emlék vagy épp egy fontos teendő. A koncentrált tanulás időszakára el minden zavaró körülménnyel. Ha további hasznos tippeket és trükköket kerestek, az otthoni tanulás maximalizálására, itt olvashattok párat.

Meddig lehet fenntartani a koncentrációt?

Természetesen ezt egyéne válogatja, de sok kísérlet eredménye azt mutatja, hogy egy átlagember átlagos koncentráló képessége 25-30 perc. Ezután a figyelem leesik és némi pihenő után képes újra felvenni az eredeti figyelem szintjét. Ha tisztában vagyunk ezzel a pszichológiai ténnyel, érdemes kihasználni a figyelemnek ezt a fajta hullámzását, azaz 25-30 percig koncentráltan tanulni, majd egy kis szünetet tartani. Például a pomodoro technika is ezen a tényen alapul.

Applikációk, amelyek segítenek a koncentrálásban

Természetesen léteznek olyan alkalmazások is, amelyek segítenek, hogy könnyebben és kitartóbban tudjatok koncentrálni, ráadásul sokszor játékos formában. A teljesség igénye nélkül most ezek közül válogattunk nektek.

Forest

A játék lényege, hogy amikor elkezdetek tanulni elültettek egy virtuális magot, ami szépen növekszik. Viszont ha tanulás befejezése előtt válaszoltok egy chat üzenetre, vagy egyéb más módon használjátok a telefont, a facsemete elhal, ti pedig kezdhetitek elölről az ültetést. Mielőtt azonban válaszolnátok a barátok által küldött üzenetre, megjelenik egy figyelmeztetés, hogy ha most használjátok a telefont, meghal a fa. Minél többször tudtok ellenállni a csábításnak, annál több fátok lesz és így gyarapszik az erdő. Elérhető androidos és IOS-es változatban is.

Helios

Ezzel az applikációval a feladataitokat tudjátok átlátható módon megszerkeszteni és azt nyomon követni, hogy hogyan haladtok velük. Egyetemistáknak tökéletes megoldás, hogy ne ússzanak el a sok feladat között. Ráadásul, mivel statisztikákat is készít az egyes feladatokkal töltött időről, egyértelműen látható, melyik tantárgy/feladat viszi el a legtöbb időt és energiát, emiatt a következő félévben hatékonyabban tudjátok összeállítani az órarendet és/vagy a tanulási tervet.

Clockit

Klasszikus Pomodoro technikán alapuló applikáció. Ahogy elindítjátok, hangjelzéssel figyelmeztet, mikor kell szünetet tartani (mivel a figyelem valószínűleg lankadni készül) illetve akkor is szól, amikor a szünetet be kell fejezni, hogy újra nekiálljatok a tanulásnak. Ha előre tudjátok, hogy mennyi időt vesz igénybe a tanulás, azt is betáplálhatjátok majd a program lebontja „pomodoro-nyi” egységekre a tanulást és jelzi, ha készen vagytok az egész projekttel.

Focus at will

Tudósok szerint, ha megfelelő zenét hallgatunk, akkor könnyebben tudunk ráhangolódni a tanulásra. Több éves kutató munka eredményeként született meg ez az alkalmazás, ahol több ezer órányi zenei anyag található, amiket aszerint lehet kiválasztani, hogy ki milyen (lelki) állapotban van. Azoknak, akik szeretnek nem teljes csöndben tanulni, kiváló lehetőség, hogy olyan háttérzenét hallgassanak, ami nem hogy nem viszi el a figyelmet, de még segít is a koncentrálásban. Ezt az appot itt nézhetitek meg Androidra, itt pedig IOS eszközre.

Visual Timer

Ez egy nagyon egyszerű, mégis nagyszerű eszköz, hogy az ember ne ússzon el az időben. Amint nekiálltok tanulni és elindítjátok az időt, a teljes képernyőn megjelenik egy színes kör, ami az idő előrehaladtával egyre fogyatkozik. Mivel elég egy röpke pillantást vetni rá, hogy még mennyi idő van hátra a kiszabott tanulásból, gyorsan tereli vissza a figyelmet a munkára. Kifejezetten hasznos kisgyerekeknek, akiknek a (tanulásra szánt) idő fogalma még nehezebben megfogható. Ha kíváncsiak vagytok, itt kipróbálhatjátok az appot.

Bármilyen alkalmazást is próbáltok ki, legyetek türelmesek magatokkal, mert biztosan nem egyik napról a másikra oldódik meg az ember koncentrációs problémája. De ha kitartóan és következetesen gyakoroltok, biztosan javulni fog a helyzet, ami újabb lendületet ad ahhoz, hogy ezen az úton haladjatok.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner.

Ezzel a szuper módszerrel hatékonyan tanulhattok a vizsgákra

Sok a tanulnivalótok a ZH-k és a vizsgaidőszak miatt? Csak pár napotok van egy-egy beadandó megírására? Egy olyan népszerű technikát mutatunk, amivel rövidebb idő alatt több munkát végezhettek el, és közben sikerélményeket is szerezhettek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.