szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy érzitek, hogy bármi elvonja a figyelmeteket és minden érdekesebb, mint a tanulás? Rendszeresen küszködtök azzal, hogy végre átvegyétek az adott anyagmennyiséget? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, ami a témazárók, az érettségi, a zh-k és a vizsgák előtt állók számára is egyaránt hasznos lehet a hatékony tanulás érdekében.

1. Zárjatok ki minden zavaró tényezőt

Közhelynek hangzik, de igaz. Ahhoz, hogy a tanulásra tudjatok koncentrálni, ki kell zárnotok minden olyan tényezőt, ami elvonhatja a figyelmeteket. Bár egyeseket épp a TV háttérzaja vagy a halk zene motivál, mások csak teljes csendben és nyugalomban tudnak tanulni. Ezt nektek kell kitapasztalnotok, hogy számotokra melyik módszer a hatékonyabb.

Fontos, hogy a környezetetekben – vagyis a szobátokban és az íróasztalotokon – is rendet tartsatok, ugyanis ilyenkor akár egy színes radír vagy egy vicces toll is érdekesebb lehet, mint a tankönyv. A hatékony tanuláshoz az is elengedhetetlen, hogy a telefont és a laptopot – persze csak, ha nem éppen ezen tanultok – biztos távolságra tegyétek magatoktól, hiszen ez mind olyan inger, ami nehezíti a koncentrációt. Egyrészt folyamatosan arra ösztönöznek, hogy a kezetekbe vegyétek őket és inkább céltalanul a közösségi oldalakat pörgessétek, másrészt az értesítések is bármikor kizökkenthetnek a tanulásból.

2. Találjátok meg a számotokra legjobb helyszínt

Általánosiskolában még mindenki otthon, a saját szobájában tanul, de az évek előrehaladtával ez sok esetben megváltozik. Főleg azok az egyetemisták, akik nem saját albérletben laknak, jobban szeretnek beülni egy kávézóba vagy könyvtárba könyveket bújni, a zajos kollégiumi szoba helyett. Ez rajtatok áll, hogy számotokra mi a legmotiválóbb helyszín, a lényeg, hogy olyan legyen, ahol csak a tanulással tudtok foglalkozni és semmi nem vonja el a figyelmeteket.

Az is fontos szempont, hogy ez a hely közel legyen hozzátok, hiszen nem mindegy, hogy mennyi időt kell utazgatással töltenetek. Ha pedig sikerült megtalálnotok a legkedvezőbb tanuló sarkotokat, akkor ne váltogassátok sűrűn, ugyanis a helyváltoztatással járó új ingerek nehezítik a koncentrációt.

Így szerezhettek munkatapasztalatot a diploma megszerzése előtt

A legtöbb munkaadónál elvárás, hogy a pályakezdőknek már legyen valamilyen szintű szakmai- vagy munkatapasztalata. De mégis hogyan lehetséges ez? Hogyan szerezhettek olyan munkatapasztalatot a diploma megszerzése előtt, amivel könnyebb lesz a pályakezdés? Most összeszedtünk pár tippet.

3. Írjátok kézzel a jegyzeteket

Sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudjátok elsajátítani az új ismereteket, ha nem csupán felolvassátok vagy legépelitek őket, hanem kézzel készítitek a jegyzeteket. Egy tableten vagy laptopon ugyanis mindig akad valami, ami eltereli a figyelmet, de a kézi jegyzetelés segíti a koncentrációt. Így sokszor már körmölés közben megmaradnak a lényegesebb információk.  

4. Figyeljetek a megfelelő folyadékbevitelre és étkezésre

Ez sem vicc. Tanulás közben nem szabad megfeledkezni a rendszeres folyadékbevitelről és étkezésről sem. Ha pedig ti is a nassolós típusba tartoztok, akkor a főétkezések között diót – a benne lévő anyagok, főként az E-vitamin miatt – vagy gyümölcsöt érdemes rágcsálnotok. Az eper és az áfonya jó választás, mivel ezek is javítják a koncentrációképességet. De szintén egészséges például az alma- vagy répakarikák nassolása.

5. Tartsatok szünetet

25 perc folyamatos memorizálás után tartsatok 5 perc pihenőt. A technika lényege, hogy nem kell sokáig összpontosítanotok, de abban a 25 percben a tanuláson kívül semmi mással nem foglalkozhattok – tehát nincs telefon, nincs Facebook.

Az 5 perces szünetekben pedig keljetek fel és sétáljatok egy kicsit – még jobb, ha ezt friss levegőn teszitek, vagy kinyitjátok az ablakot.

Hasznos tippek és trükkök: így osszátok be az időtöket a vizsgák előtt

Nyelvvizsgára, érettségire, ZH-ra vagy az első egyetemi vizsgára készültök? Akkor biztosan tudjátok, hogy egy jól felépített tanulási rendszeren sok múlhat. Most az előkészületekben segítünk egy picit, hogy ne legyen káosz a felkészülés.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.