szerző:
Vendégszerző
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyelvvizsgára, érettségire, ZH-ra vagy az első egyetemi vizsgára készültök? Akkor biztosan tudjátok, hogy egy jól felépített tanulási rendszeren sok múlhat. Most az előkészületekben segítünk egy picit, hogy ne legyen káosz a felkészülés.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a vizsgára készülők el szoktak követni, hogy sokáig halogatnak és túl későn állnak neki a tanulásnak. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy nem marad idő az anyagot elmélyíteni, nem áll össze a teljes kép és csak abban bízhat a diák, hogy a vizsgán a rövidtávú memóriájából elég információt tud összeszedni. Még ha jó jegyet is kap a vizsgára, az biztos, hogy ez a tudás nem az a tudás, amire újabb anyagokat lehet majd építeni, és előbb-utóbb összedől a rendszer.

Egy jól megtervezett, előre kidolgozott tanulási tervvel mindez megelőzhető. A tervezés egyébként is a hatékony tanulás egyik sarkalatos pontja, érdemes bevezetni a mindennapokba, mert hosszútávon nagyon kifizetődő. Lássuk akkor lebontva, hogyan érdemes beosztani az időt egy-egy (nagyobb) vizsga előtt. Természetesen a beosztás nagyban függ attól is, mennyi időtök van a felkészülésre.

Két héttel a vizsga előtt

Számoljátok meg, hány olyan napotok van, amikor tanulni tudtok, nézzétek meg, mennyi anyagot kell megtanulnotok, és a rendelkezésre álló idő kb. háromnegyedére arányosan osszátok el az anyagot. Ha száz oldalt kell megtanulni tíz nap alatt, akkor 7 napra elosztva ez 14-15 oldal. Ennyi a napi tanulnivaló. A maradék három napot szánjátok az ismétlésre.

Figyeljetek rá, hogy ne csússzatok el a tervezett időbeosztástól. Egy-egy elodázott nap még akár be is hozható, de nagyon könnyen össze tud torlódni a tanulnivaló, és akkor semmit nem ér a tervezés.  

Maga a tanulás nem csak azt jelenti, hogy megpróbáljátok betáplálni az információt az agyatokba. Az aktív tanulás során könnyebben átláthatjátok a teljes tanulnivalót és megérthetitek az összefüggéseket is. Az aktív tanulás azt jelenti, hogy jegyzetet készítetek, kérdéseket tesztek fel magatoknak, majd megpróbáljátok ezekre megtalálni a választ a könyvben. Az is egy megoldás lehet, hogy megpróbáljátok olyan valakinek elmagyarázni az anyagot, aki sosem hallott még róla. A szókártyák készítése is kiváló formája az aktív tanulásnak.

Ha vannak régi feladatsorok, érdemes azokon is gyakorolni, hogy a típusfeladatokat megszokjátok, így magán a vizsgán kevesebb idő megy el a kérdések értelmezésére.

Ha olyan anyaghoz értek, amit nem értetek, feltétlenül keressetek plusz információt vagy kérjetek segítséget. Addig ne menjetek tovább, amíg nem értitek a tanulnivalót, hiszen abból magolás lesz, ami hosszú távon nem fenntartható. Segítséget kérhettek a tanáraitoktól, iskolatársaitoktól, barátaitoktól, de akár az internetről is, ahol rengeteg anyag állhat a rendelkezésetekre, csak meg kell találnotok megfelelőt. Már csak ezért is érdemes időben megtervezni a tanulást, mert ha ezek a hiányosságok későn derülnek ki, nem marad idő a tisztázásukra.

©

Három nappal a vizsga előtt

Ebben a maradék három napban már elvileg semmi új dologgal nem fogtok találkozni, viszont ahhoz, hogy valóban elmélyüljön a tudásotok, muszáj ismételni. Az ismétlésnél nagyon fontos, hogy ne újra átolvasni akarjátok a szöveget, hanem emlékezetből próbáljatok meg mindent összeszedni, amit az adott témáról tudtok, és csak ezután nézzétek meg, mi az, ami kimaradt, amit nem tudtatok. Ezeket a kimaradt tudásmorzsákat viszont újra tanuljátok meg, ugyanúgy, mintha még ismeretlen információval találkoznátok. Az ismétléshez a szókártyák és bármilyen aktív tanulási forma jól alkalmazható.

A vizsga előtti este

Most már az a fontos, hogy elegendőt pihenjetek, hogy a vizsga napján a lehető legjobb formátokat hozzátok. Ezért ilyenkor már ne tanuljatok, csak készítsetek össze mindent, amit a vizsgára vinnetek kell, aztán pedig foglalkozzatok olyannal, ami kikapcsol, pihentet. Szintén fontos, hogy időben lefeküdjetek és eleget aludjatok. Nincs annál bosszantóbb, ha azért nem tudtok jól megoldani egy feladatot, mert fáradtak vagytok a gondolkodáshoz, pedig tudjátok, hogy rendesen felkészültetek.

A vizsga reggelén

Kezdjétek elegendő és tápláló reggelivel a napot. Lehet, hogy elsőre banálisnak tűnik, de megfelelő üzemanyag nélkül az agyatok sem tud megfelelően működni.

Induljatok időben a vizsga helyszínére és kalkuláljátok bele, lehet, hogy nagy lesz a forgalom. Közvetlenül a vizsga előtt pedig vegyetek egy mély levegőt, zárjátok ki az összes zavaró gondolatot a fejetekből és csak a kérdésekre koncentráljatok.

Zárásként pedig még egy jó tanács: mindig alaposan olvassátok el a feladatot, hogy pontosan arra válaszoljatok, amit kérdeznek. Minden vizsgán előfordul, hogy valaki nem a megfelelő feladatértelmezésből fakadóan veszít pontot. Ez luxus: figyeljetek, hogy veletek ne forduljon elő.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.