szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez az első évetek az egyetemen vagy főiskolán? Eddig csak hírből hallottátok, hogy milyen a vizsgaidőszak, de már most a hátatok közepére sem kívánjátok az egészet? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy egyszerűbb legyen a következő időszak.

1. Olvassátok el a vizsgaszabályzatot!

Mennyiszer próbálkozhattok ingyenesen a vizsgákkal és mikortól kell fizetnetek érte? Hányszor javíthattok egy félévben, ha nem vagytok megelégedve a jegyetekkel? Ezek a szabályok egyetemenként eltérőek lehetnek, ezért érdemes elolvasnotok a saját intézményetekre vonatkozó előírásokat, hogy ne érjen benneteket meglepetés a vizsgaidőszakban.

2. Ne hagyjátok az utolsó alkalomra a vizsgákat!

Talán az egyetemistáknak nem kell bemutatni, hogy mit jelent a halogatás. Sokan úgy gondolják, hogy bőven elég elmenni az utolsó meghirdetett vizsgára, és ezzel ki is van pipálva a tárgy. De mi történik akkor, ha mégsem sikerül átmennetek elsőre?

Ha a vizsgaidőszakban nem sikerült megszereznetek a megfelelő jegyet – legalább a kettest –, akkor utóvizsgára (UV) jelentkezhettek. Fontos, hogy UV-t csak akkor tehettek, ha már van beírt elégtelen osztályzatotok. A legtöbb egyetemen utóvizsgázni a vizsgaidőszak utolsó hetén van lehetőség – ekkor próbálkozhattok meg még egyszer és abban a félévben utoljára a tantárgy teljesítésével.

3. Osszátok be az időtököt!

A legtöbben szeretik néhány napra – maximum egy hétre – besűríteni az összes vizsgájukat, hogy minél gyorsabban letudják őket, de ez nem mindig kifizetődő. Képtelenség ennyi információt egyszerre megjegyezni – főleg, ha tíz-tizenkét tárgyból kell megmérettetnetek magatokat és egy napra több vizsga is jut.

A vizsgaidőszak nem hiába tart nagyjából másfél hónapig. Osszátok szét a vizsgákat 2-3 hétre, így jobban fel tudtok készülni rájuk és kisebb a valószínűsége, hogy ismételnetek kell. Jó taktika lehet, ha végig gondoljátok, hogy melyik tárgy egyszerűbb és ezt már az első héten letudjátok – ehhez persze az is szükséges, hogy már legalább a szorgalmiidőszak utolsó hetében elkezdjetek tanulni a vizsgára.

A vizsgaidőszakkal kapcsolatos infókat és további tippeket itt találtok.

Ezzel a zseniális programmal könnyen rendszerezhetitek a gondolataitokat

Gondolattérképet, angol kifejezéssel mind mapeket hozhattok létre a Coggle nevű szoftverrel, a beadandók és vizsgák időszakában, de szakdolgozati kutatáshoz is nagyon hasznos.

   Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre    

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.