Közoktatás Eduline

Hiller István lenne a szocialisták oktatási minisztere?

Elolvasom

Bár sokan úgy értelmezték Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének keddi kijelentését, hogy megnevezte minisztereként Hiller Istvánt, a Népszava szerint a volt tárcavezető egyelőre csak az MSZP szakpolitikai programjának kidolgozására kapott megbízást a kormányfő-jelölttől.

Felsőoktatás Eduline

Iskolai házirend: mibe szólhatnak bele a diákok?

Elolvasom

Értetlenül fogadta az Országos Diákparlament Hoffmann Rózsa nyilatkozatát, mely szerint a diákok azért nem szólhatnak bele a házirendbe a jövőben, hogy ”csintalanságból” ne vétózhassák meg az iskola rájuk vonatkozó szabályait. Erre most sincs lehetőségük.

Felsőoktatás Eduline

Milyen diploma kell a politikusi karrierhez?

Elolvasom

Jogász, bölcsész, közgazdász – slágerszakmák, ha a legpuhább politikusi székekről van szó. Politikatudományi szakok híján a rendszerváltás környékén nem volt szokatlan, hogy újdonsült miniszterek és pártelnökök kerültek ki ezekről a karokról, de vajon mára változott a helyzet? Számít, hogy kinek milyen diploma lapul a zsebében?

Közoktatás Eduline

Teljesíthetetlen feladattá válik az érettségi és a felvételi?

Elolvasom

A kormány felsőoktatási törvénytervezete ellentmond a nemzetközi trendeknek, a felvételihez szükséges két emelt szintű érettségi vizsga pedig a szegény családból származó diákok egyetemekre, főiskolákra való bejutását még nehezebbé tenné – állítja Magyar Bálint volt kulturális és oktatási miniszter, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság nemrégiben megválasztott elnöke.

Közoktatás Eduline

Fikarcnyit sem érdekli a történelem a brit diákokat

Elolvasom

Egyre kevesebb brit diák választja a történelem tantárgyat gimnáziumi tanulmányai során, a Nagy-Britanniában bevezetett oktatási reform ugyanis a korábbinál nagyobb szabadságot ad a tanulóknak abban, hogy milyen tantárgyakat tanulnak. A változtatás nagy vesztese – úgy tűnik – a történelem volt.

Közoktatás Edupress

Nem sikerült meneszteni az ukrán oktatási minisztert

Elolvasom

Sikertelen volt az oktatási miniszter megbuktatására irányuló próbálkozás az ukrán parlamentben. A március 30-ai szavazáson csak ellenzéki képviselők, a szükséges 226 helyett pedig csupán 202 fő szorgalmazta Dmitro Tabacsnik leváltását. Az elmúlt hetekben több ezer diák tüntetett a miniszter menesztése mellett, a kormánypárt azonban tagadja, hogy Tabacsnik hivatalos nyelvi szintre emelné az oroszt.

1 2