Érettségi-felvételi Eduline

Az egész életedet befolyásolja, hogy milyen a középiskolád

Elolvasom

Lényegében már a középiskola megválasztásával eldől, hogy a diákból diplomás lehet-e, vagyis a szülők társadalmi pozíciójától legalább annyira függ a gyerek jövendő státusa, mint a képességeitől – állapítható meg abból a felmérésből, amelyet szociológushallgatók készítettek érettségi előtt álló budapesti diákok körében.

Közoktatás Edupress

Lengyel csapat nyerte a GE ökoversenyét

Elolvasom

A Varsói Műszaki Egyetem csapata öngerjesztő kombinált hő- és áramfejlesztő rendszerével nyerte meg a GE Energy Ecomagination Challenge "Hogyan teheted zöldebbé az egyetemedet" versenyét. Az augusztus 13-i díjkiosztón második helyezett lett a francia és harmadik a brit csapat. A Magyarországot képviselő két egyetem, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) nem jutott be a döntőbe.

Közoktatás Edupress

Egyre népszerűbb a gépészmérnök képzés

Elolvasom

A képzés idén már az előkelő hetedik helyet foglalja el az elsőhelyes jelentkezők preferenciái alapján készített listán. A szakra jelentkezők intézményválasztása viszonylag kiegyensúlyozott, a képzést meghirdető 12 egyetem és főiskola között nincsenek szakadékszerű eltérések. A jelentkezők 96 százaléka férfi és 77 százaléka semmilyen nyelvvizsgával nem rendelkezik - derül ki az Educatio Nonprofit Kft. legfrissebb elemzéséből.

Közoktatás Eduline

Túl a vizsgákon a BME-n

Elolvasom

Elérkezett végre a megérdemelt nyári szünet a műszaki egyetemen tanuló olvasónk számára. Két utolsó vizsgájáról megírta 4. bejegyzését tanulságul hallgatótársai számára.

Közoktatás Eduline

Vizsgák vs. én – első menet

Elolvasom

Előreláthatólag 4 menet, 4 ellenfél. Főleg azért előreláthatólag, mert nem lehet kizárni a bukás esélyét. Szép is lenne, ha minden elsőre meglenne. A Műszaki Egyetemen vizsgázom mérnök informatikus szakon. Június 10-én délután már a teljes szabadság biztos tudatával rohangálhatnék a városban. Sajnos ez még arrébb van, sőt egyáltalán nem biztos, hogy tényleg ilyen könnyen megúszom ezt a vizsgaidőszakot.

Közoktatás Eduline

A nagy egyetemek az új képzési rendszer nyertesei egy elemzés szerint

Elolvasom

Az öt nagy egyetem vonzotta az idén a felsőoktatásba jelentkezők harmadát, az adatok szerint tovább erősödött a klasszikus nagy intézmények dominanciája; a ranglista élén továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll - olvasható a Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétett friss elemzésben.

Közoktatás Edupress

Bánki Donát Emlékhónap ösztönöz a műszaki pályára

Elolvasom

Bánki Donát születésének 150. évfordulójára emlékezve a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF), a Gépipari Tudományos Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara képviselői és Bakonybánk Önkormányzata Emlékbizottságot hoztak létre, mely Bánki Donát Emlékhónap néven rendez jubileumi eseménysorozatot. A programot és a kapcsolódó kiadványokat április 8-án, 11 órai kezdettel mutatja be az Emlékbizottság a BME Rektori Tanácstermében.

Nyelvtanulás Eduline

Szakmai nyelv – van választás? (x)

Elolvasom

Egyes felsőoktatási intézményekben a diploma megszerzésének feltétele minimum egy, de olykor akár kettő szakmai nyelvvizsga is lehet, noha az államilag finanszírozott órák száma elégtelen. A feladat nem csekély, ám a tanulók nem maradnak magukra, van megoldás akkreditált intézményben, akkreditált programokkal.

Közoktatás Eduline

SuperGörl vizsgaidőszak blog

Elolvasom

Blogot fogok írni nektek a vizsgaidőszakomról, mert megkéretek rá. Kísérleti jelleggel. Állítólag nagyon tudok szenvedni, mindig történik velem valami szerencsétlenség, amit rendszerint megúszok, így izgalmat és happy endet is szolgáltatva a mások életében vájkálni kívánó olvasóknak. Nektek. Ilyen ez a világ. És most én is kaptam benne 15 percet.

Közoktatás Eduline

Hivatalos együttműködésre törekszik a Tudapest Kabinet a Fővárosi Közgyűléssel

Elolvasom

A városok az egyetemekre szerveződnek, a tudásalapú társadalom egyik igen fontos szereplője a felsőoktatás" - mondta el a budapesti székhelyű Európai Technológiai Intézet Igazgató Tanácsának tagjaként Magyar Bálint a Tudásváros Budapest nevet viselő konferencián december 12-én, mely találkozón a fővárosi felsőoktatás innovációs és a kampusszá válási folyamatairól osztották meg tapasztalataikat az előadók. A szervező Tudapest Kabinet konkrét javaslatokat közölt a témában.

Közoktatás Edupress

Egyetemek presztízsrangsora - a cégek szerint

Elolvasom

Több cég tervez kevesebb friss diplomást felvenni, mint 2007-ben - olvasható a Világgazdaságban. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (GVI) frissen publikált kutatásából kiderült, a diplomás pályakezdőket foglalkoztató cégek aránya az idén 11 százalékponttal nőtt ugyan, de a felvételükre vonatkozó szándékok némileg visszafogottabbakká váltak. A megkérdezett cégek felállítottak egy rangsort is aszerint, hogy presztízs tekintetében szerintük melyik felsőoktatási intézmény áll az első három helyen.

Közoktatás Edupress

Kiosztották a diákcímlap-verseny díjait

Elolvasom

Nyolcadik alkalommal rendezett Diák-médiafesztivált a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) október 17-én. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) rendezett eseményen Réz András esztéta hirdette ki a Címlap + Arc diáklap-szépségverseny győzteseit: felsőoktatási kategóriában a Műszaki Egyetemen kiadott KáTé, a középiskolás lapok közül pedig a pécsi Kredenc bizonyult a legjobbnak, a közönségdíjat pedig a BKF-es Komm kapta.

Közoktatás Edupress

Új képzések kellenek, ha bővítik a paksi erőművet

Elolvasom

Az energiahordozókban nem túl gazdag Magyarországon nélkülözhetetlen az atomenergia, az eltelt ötven év ezen nem változtatott semmit, de a felismerést, a szükségességet már akkor, a XX. század közepén megtette Lévai András - hangzott el egyebek között a műszaki egyetemen ma megtartott Lévai örökség és a magyar energetika - 2008 konferencián. Az MTA Energetikai Bizottságának elnöke, Aszódi Attila úgy fogalmazott, ha beszélünk üzemidő meghosszabbításról, esetlegesen új blokkok megépítéséről, újra kell gondolni az egyetemi szintű képzést.

Közoktatás Eduline

A BME-n képzik a cégek saját vezetőiket

Elolvasom

Nyolcadik tanévét kezdi a KPMG-BME Akadémia, a KPMG és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös oktatási szervezete. A tanévnyitón a résztvevők megismerhették a 2008/2009-es tanév portfólióját és az Akadémia eddigi eredményeit is. Tavaly csaknem 300 cég, szervezet mintegy 2800 dolgozója vett rész a kurzusokon, ez mintegy 47 százalékos bővülés az előző tanévhez képest.

Közoktatás Edupress

Német-Magyar Felsőoktatási Napok

Elolvasom

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) valamint a budapesti Német Nagykövetség együttműködésével első alkalommal rendezi meg a Német-Magyar Felsőoktatási Napokat szeptember 26-án és 27-én. A program azokat a magyar hallgatókat, diplomásokat és doktoranduszokat valamint a kutatókat, tudósokat felsőoktatási intézmények adminisztrátorait és tanárait célozza meg, akik németországi tanulmányok, kutatás és oktatás iránt érdeklődnek.

Közoktatás Edupress

Műszaki képzés indul a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján

Elolvasom

Mechatronikai és logisztikai szakemberek képzése kezdődik meg szeptembertől a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján (MÜTF) - ismertette a főiskola rektora az intézmény tanévnyitóján. Az új képzés oktatási programját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve dolgozták ki. Az elméleti oktatást a főiskolán kapják a hallgatók, a gyakorlatot pedig a közelmúltban egymilliárd forintos beruházással létrehozott Térségi Integrált Szakképzési Központban és a Péch Antal Szakközépiskolában sajátítják el.

Közoktatás Edupress

10 éves a BME Természettudományi Kara

Elolvasom

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara szeptember 15-én ünnepi üléssel köszönti alapításának 10 éves évfordulóját. A Műegyetemen a természettudományos képzés olyan kiváló elődökre tekinthet vissza, mint a Nobel-díjassá lett tanítványok közül Gábor Dénes és Wigner Jenő, de hallgatóként vagy oktatóként Bay Zoltán, Kármán Tódor, Szilárd Leó, Teller Ede neve is megkerülhetetlen.

1
7 8 9 10 11 12 13