szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett 9 magyar egyetem került fel a Middle East Technical University - tudományos teljesítmény alapján összeállított - felsőoktatási világrangsorára. Az ELTE lett a legjobb magyar.

©

A magyar felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegetem az 586. helyen végzett az ankarai egyetem által összeállított University Ranking by Academic Performance nevű rangsorán.

A második legjobb magyar intézmény a Semmelweis Egyetem (604.), harmadik a Debreceni Egyetem (620.). A Szegedi Tudományegyetem a 662., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 775., a Pécsi Tudományegyetem a 905., a Szent István Egyetem a 1533., a Közép-európai Egyetem az 1655., a Budapesti Corvinus Egyetem pedig az 1821.

A világrangsor élén - ez aligha meglepetés - a Harvard áll, a második a University of Toronto, a harmadik pedig az Oxford lett.

Az ankarai egyetem munkatársai 3000 intézményt vizsgálnak, ebből 2000 kerül fel a listára. A sorrendet a tudományos publikációk mennyisége és minősége alapján állították össze.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Pannon Egyetem jelezte, hogy a veszprémi intézmény is szerepel a listán, amit mi korábban nem vettünk észre. A PE az 1356. helyen áll, a magyar intézmények közt pedig a 7.

 

Itt az új egyetemi rangsor: három magyar egyetem került a legjobbak közé

Három magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, az élet- és orvostudományi képzési területről készített rangsorára. A legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el, de a debreceni és a szegedi egyetemet is a legjobbak közé sorolták. A Semmelweis Egyetemet a QS felsőoktatási világrangsorának készítői a 262.