Közoktatás Eduline

Elnézte a tanévkezdést Hoffmann Rózsa államtitkársága

Elolvasom

Számítási hiba miatt volt kénytelen visszavonni 2010-es ígéretét az oktatási államtitkárság – tavaly augusztusban még azt jelentették be, hogy a 2010/2011-es lesz az utolsó tanév, amely nem hétfőn kezdődik, és nem pénteken zárul. Idén mégis szeptember elseje, csütörtök lesz az első tanítási nap.

Közoktatás Eduline

Ennyibe kerülnek az idei tankönycsomagok az általános iskolákban

Elolvasom

Nem emelkedik nagyot a tankönyvek ára a 2011/2012-es tanévben: a legolcsóbb kiadványért 111 forintot, míg a legdrágábbért 25 000 forintot kell fizetni. A legrosszabbul a hetedik évfolyamos diákok szülei járnak, ők legalább 11-12 ezer forintos kiadással számolhatnak – és ebben az összegben még nincs benne az iskolatáska, a tanszerek és a tornafelszerelés ára.

Közoktatás Edupress

Utoljára kezdődik szeptember elsején a tanév

Elolvasom

Az idei tanévben még szeptember 1-jén, szerdán csengetnek be annak az 1,6 millió tanulónak, aki nappali rendszerű iskolai oktatásban, továbbá óvodában kezdi meg a 2010/2011-es tanévet. A következő tanévtől kezdődően viszont az életszerűbb oktatás jegyében mindig hétfőre esik majd az iskolakezdés - jelentette be ma Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Felsőoktatás Eduline

Mennyibe kerülnek a kollégiumok és az albérletek?

Elolvasom

Egy többágyas, nem éppen a legjobb állapotban lévő kollégiumi szobában már akár havi 6-8 ezer forintért is lehet szállást szerezni, míg egy újonnan átadott, magasabb színvonalú szállásért ennek a tripláját-négyszeresét is elkérhetik, ezért az összegért pedig már lakást is lehet bérelni vidéken. A kollégiumi helyek gyorsan elkelnek, ilyenkor augusztusban pedig az albérletpiac is pezseg Budapesten és a nagyobb egyetemi városokban.

Közoktatás Eduline

Tönkreteszi-e a gyereket az iskola?

Elolvasom

Becsöngettek közel százezer elsősnek. Számtalan kérdés kavarog ilyenkor a fejekben, s talán legkevésbé azzal foglalkozunk, milyen egészségkárosító hatással szembesülhet az iskolapadba beült nebuló. Pedig nem árt például arra is gondolni, hogyan befolyásolja a gyermek pszichés fejlődését az új környezet. Kivédhetők-e a környzeti ártalmak, a látásromlás, a gerincproblémák?

Közoktatás Edupress

A tanévkezdés elhalasztását fontolgatja a román kormány

Elolvasom

Négy romániai tanügyi szakszervezettel tárgyal ma a szomszédos ország oktatásügyi tárcavezetője arról, hogy elhalasszák-e Romániában a tanévkezdést, mely a döntéssel szeptember 15-ről 24-re tolódhatna el. Az ötlet Gheorghe Pogea pénzügyminisztertől származik, aki a közalkalmazottakat érintő megszorítások keretében tíznapos fizetés nélküli szabadság elrendelésére szólította fel a nagykoalíciós kormány tárcavezetőit.

Közoktatás Eduline

Elkészültek az idei tankönyvek

Elolvasom

A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) tankönyveinek, a kiadványainak jelentős részét már ki is szállították az iskolákba - áll a cég közleményében. A kiadó több mint ötmillió tankönyvet, munkafüzetet, feladatlapot készített az idei tanévre, mintegy háromezer tonna papírból.

1
7 8 9 10 11 12 13