Közoktatás MTI

Ne használják a gyerekeket a kampányban - ezt kéri az ombudsman

Elolvasom

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

Közoktatás MTI

Jobban kéne szabályozni az iskolai fegyelmezést

Elolvasom

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Felsőoktatás Eduline

Az iparkamara elnöke szerint jó, ha megkövetelik a nyelvvizsgát a felsőoktatáshoz

Elolvasom

Székely László alapjogi biztos nemrég azt írta, alapjogot sérthet, hogy bár középiskolában nem mindenhol követelmény, 2020-tól már középfokú nyelvvizsga kell a felsőoktatásba való bekerüléshez. Székely szerint a feltétele sincs meg a közoktatásban annak, hogy ilyen szintre jussanak a diákok. A szakképzésben érdekelt kamara elnöke szerint azonban igenis szükséges ez a szűrő.

Érettségi-felvételi Eduline

Mégsem kell nyelvvizsga a felvételihez 2020-tól?

Elolvasom

Az alapvető jogok biztosa szerint inkább a nyelvtanulás lehetőségét kéne megteremteni mindenhol, csak utána kéne nyelvvizsgához kötni a felsőoktatási felvételit. A mostani rendelet azonban alapjogi aggályokat vet fel. Ha hallgat a kormány a biztosra, nem kell középfokú nyelvvizsga a továbbtanuláshoz a mostani kilencedikeseknek.

Közoktatás MTI

Új tagokat javasol az ombudsman az intézményi tanácsokba

Elolvasom

Jogszabály-módosítást javasol az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes annak érdekében, hogy a nemzetiségi önkormányzatok is delegálhassanak tagot az iskolai intézményi tanácsokba. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem lát elvi akadályt a módosítás előtt, a biztos és helyettese valamennyi érdekelt bevonását kéri az előkészítésbe - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Érettségi-felvételi MTI

Az ombudsman szerint gond van a felvételivel

Elolvasom

Az alapvető jogok biztosa szerint nincsenek összhangban az egyetemek és főiskolák oktatásszervezési ciklusaival azok a határidők, amelyeken belül el kell bírálni a felsőoktatási felvételi eljárással összefüggő jogorvoslati kérelmeket. Ez akadályozza, hogy egy sikeresen fellebbező diák még a képzési időszak kezdete előtt beiratkozhasson.

Közoktatás eduline/mti

Sok gyereket nem járatnak iskolába, az ombudsman lépett

Elolvasom

Az ombudsman egy sor jogalkotási kezdeményezéssel és ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének mielőbbi intézkedését kérte. Sok külföldi állampolgárságú gyerek nem jár iskolába, ugyanis a bejelentésnél a hatóságok kénytelenek a szülők szavára hagyatkozni, igazolni semmit sem kell. Nagyon kiszolgáltatottak az illegálisan itt tartózkodók gyerekei.

1 2 3