Felsőoktatás Eduline

Jogosan kérnek nyelvvizsgát a hallgatóktól az egyetemek?

Elolvasom

„Tavaly végeztem szociológia alapszakon, de a diplomámat nem kaptam meg, mert nem szereztem meg a középfokú nyelvvizsgát. Mivel még nincs diplomám, mesterképzésre sem tudok felvételizni, így fogalmam sincs, mikor végzek az egyetemen. Igazságtalan, hogy míg az osztatlan képzésben tanulóknak öt évük volt a nyelvtanulásra, nekünk erre csak három év jutott” – írta levelében egy fővárosi hallgató. Rossz hírünk van: a felsőoktatási intézmények nem tehetnek különbséget a három- és az ötéves képzések végzősei között. Ha diplomát szeretnének, nyelvvizsgát kell szerezniük.

Közoktatás Eduline

PDSZ: Kell a "megfáradt tanároknak" az alkotói szabadság

Elolvasom

A tanárok óraszámának csökkentését, az alkotói szabadságot és a középiskolai nulladik évfolyam tervét támogatja, a nyelvek oktatásának szigorítását és a tankönyvek ingyenessé tételét azonban egyelőre nem tartja indokoltnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Nyelvtanulás Eduline

Jogi útvesztőben a nyelviskolák

Elolvasom

A nyelvtanulás hosszú és fárasztó dolog, ennél talán csak a nyelviskoláknak van nehezebb dolguk mikor adminisztrációra kerül a sor. Az akkreditációs eljárások, a túl bonyolult és gyakran betarthatatlan szabályok és az állandó "papírgyártás" ellen kelt ki a szakma.

Közoktatás Edupress

A legfontosabb második nyelv a kínai

Elolvasom

A kínai és az arab nyelv oktatását fogja szorgalmazni a jövőben a brit oktatási miniszter - írja a Guardian. Ed Balls elmondta: már ebben az évben lehetővé kívánja tenni, hogy a középiskolások az intézmény keretein belül sajátíthassák el a mandarin nyelvet. Hozzátette: fontos, hogy a brit diákok azon országok nyelveit tanulják meg, melyek szoros gazdasági kapcsolatban állnak a szigetországgal.

Közoktatás Eduline

Tanulás belföldiül

Elolvasom

Miközben egyre több bevándorló érkezik a fejlett országokba, az érkezők nyelvi oktatása sok helyütt hiányos. Magyarországon egyelőre csak projektkezdemények léteznek.

Nyelvtanulás Eduline

Szakmai nyelv – van választás? (x)

Elolvasom

Egyes felsőoktatási intézményekben a diploma megszerzésének feltétele minimum egy, de olykor akár kettő szakmai nyelvvizsga is lehet, noha az államilag finanszírozott órák száma elégtelen. A feladat nem csekély, ám a tanulók nem maradnak magukra, van megoldás akkreditált intézményben, akkreditált programokkal.

Nyelvtanulás Eduline

EU támogatással az EU piacra

Elolvasom

A magyar cégek – különösen a kisvállalkozás kereteiből kitörni igyekvők – szinte kikerülhetetlen akadályként tapasztalják meg a nyelvtudás hiányából eredő kommunikációs problémákat a nemzetközi vállalatok beszállítói piacán. Ez különösen igaz elsősorban német nyelvre „szakosodott” térségünkben az angol, vagy pláne a francia, vagy éppen az olasz nyelv tekintetében.

Nyelvtanulás Eduline

Blended learning 2. rész

Elolvasom

Csősz Ildikó, az OktaTárs Nyelvstúdió (http://www.oktatars.hu/) vezetője a vele készült interjú 2. részében a blended learning tanfolyamok indításának gyakorlati oldaláról mesél.

1
8 9 10 11 12 13 14