szerző:
Eduline

Külön szakértői csoport foglalkozik az iskolai nyelvoktatás átalakításával – mondta Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

„Az elképzelések mind a közoktatást, mind a felsőoktatást érintik. Az idegen nyelv oktatására fordított óraszám és munkamennyiség messze nem tükröződik vissza a nyelvtudásban, tehát itt szakmai, szerkezeti és stratégiai átalakításra is szükség van” – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Az elképzelések szerint négy-öt év felkészülési idő után tennék kötelezővé legalább egy idegen nyelv ismeretét a felsőoktatási felvételin, jelenleg az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők több mint felének van nyelvvizsgája. Hogyan változik a felvételi rendszer 2015-2016-tól? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Dux László szerint ősszel folytatódnak az egyeztetések a felsőoktatás átalakításáról, számos részlet még tisztázásra vár, „remélhetőleg még idén dönt a kérdésben a parlament”. A felsőoktatás mai szerkezete több mint tíz éve alakult ki egy integrációs folyamattal, közben a gazdasági környezet is sokat változott, ezért „nem ésszerűtlen újragondolni, hogy esetleg kell-e módosítani valamit” - tette hozzá..

eduline