Közoktatás Eduline

Az egyetlen lehetőség

Elolvasom

"Szokás Latort az Újholdasok sorába, Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes, Rába György közelébe helyezni. Valóban ott is van a helye, holott nem közölt verset az Újholdban. Ám meg kellene gondolni, hogy líratörténetileg nem pontosabb-e helyét a modernség paradigmái utáninak látni, hiszen, ha látványosan távol is tartja magát a posztmoderntől – szigorúsága, kötöttségei, a hagyományokhoz való ragaszkodása, kifejezett moralitása élesen leválasztja róla –, mégis, éppen lírájának nyitottsága folytán helye a már nem és a még nem köztes terében jelölhető ki. Ahol még erősen él a hagyományba átfordult modernség eszméje, de már hallatszik az új lírai beszédmódnak a hangja is." – írta értékelésében a Rotary Irodalmi Díj egyik fölkért zsűritagja.

Közoktatás Edupress

Tehetségmenedzsmet konferencia

Elolvasom

A tehetség fogalmára, a tehetségek felfedezésére, megtartására kerestek megoldásokat és válaszokat a szakértők a Tehetségmenedzsment Konferencián október 9-én, a gyorsan változó körülmények között ugyanis az "egyén, a szervezet és a gazdaság versenyképességét határozza meg a tehetség és a tudás" - mondta el az eseményen Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Közoktatás Eduline

Edupress, az oktatási híradó

Elolvasom

Az oktatási piac élénkülése, a felsőoktatás jogszabályi környezetének változása, és a felhasználók könnyebb és célzottabb elérése miatt új arculattal, új működési rendben folytatja munkáját az Edupress. A Magyar Oktatási Hírügynökség továbbra is az "'oktatási híradó" kíván maradni az olvasók, felhasználó és partnerek számára.

Közoktatás Edupress

Elkészült a hazai egyetemek toplistája

Elolvasom

Felsőoktatási rangsor 2008 címmel jelent meg a Heti Válasz kiadványa október 9-én csütörtökön, mely hat képzést vizsgál meg és állít fel sorrendet a képző intézmények között. A jogi, közgazdász, szálloda/idegenforgalmi, média/kommunikáció, informatika, gépészmérnöki és orvosi pályára készülők szakmai szempontok alapján dönthetnek a továbbtanulásukról. A Heti Válasz rangsorának célja az átláthatóság megteremtése a rendkívül nehezen áttekinthető felsőoktatási piacon.

Közoktatás Eduline

Egy nyelviskola sikertörténete és tanítási módszere

Elolvasom

A Berlitz nyelviskola neve ismerősen cseng az idegen nyelvet beszélők számára. Mégis kevéssé ismert az a tény, hogy az első Berlitz-iskolát 1896-ban nyitották meg Magyarországon. A cég háborúkat, a nagy gazdasági válságot, nyelvoktatási csoda-módszerek születését és bukását túlélve működött Budapesten, a Váci utcában, míg az ötvenes évek elején az akkori hatóságok be nem záratták. A Berlitz hazánkban a rendszerváltást követően, 1991-ben nyitotta meg kapuit újra a minőségi nyelvoktatás iránt érdeklődők számára.

Közoktatás Eduline

Minden negyedik magyar elégedett a külsejével

Elolvasom

Az emberek kétötöde elégedett a külsejével (30 százaléka az esetek többségében, míg 11 százalékuk szinte mindig). A magyarok további 40 százaléka néha elégedett, néha elégedetlen, míg csak minden ötödik magyar elégedetlen saját külsejével – derül ki az Image Factory és a Tárki legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából.

Közoktatás Eduline

Tanterem helyett Skype Szegeden

Elolvasom

Innovatív módszertani megoldásként a Skype használatával határok nélkülivé vált az oktatás a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán. Az Erasmus-szal külföldön tanuló hallgatók számára nincs szükség többé egyéni tanrendre, csak egy laptopra, webkamerára és headset-re.

Közoktatás Eduline

A BME-n képzik a cégek saját vezetőiket

Elolvasom

Nyolcadik tanévét kezdi a KPMG-BME Akadémia, a KPMG és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös oktatási szervezete. A tanévnyitón a résztvevők megismerhették a 2008/2009-es tanév portfólióját és az Akadémia eddigi eredményeit is. Tavaly csaknem 300 cég, szervezet mintegy 2800 dolgozója vett rész a kurzusokon, ez mintegy 47 százalékos bővülés az előző tanévhez képest.

Közoktatás Hatházi Szilvia

Az egyetemisták nagy része alkoholista

Elolvasom

A felsőoktatásban résztvevő diákokról sokszor az a hír járja, hogy rendszeresen önkívületbe isszák magukat. Egy buli a felkészülés előtt, egy buli a vizsgaidőszakban, csak úgy lazításképpen, és természetesen sok és vad buli a sikeres vizsgák után. Azonban egyre többen vannak azok is, akik nem szeretnének beállni ebbe a sorba és inkább az absztinenciát választják. Vajon mennyire nehéz az ő helyzetük?

Közoktatás Eduline

Automatán híznak az amerikai diákok

Elolvasom

Az iskolai automaták túlzott mennyiségben adagolják a kalóriát és a zsírt. Az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételére fordított erőfeszítések ellenére, az oktatási intézményekbe kihelyezett az étel- és italautomaták kínálata révén – beleértve a gyümölcsleveket is – a diákok jóval több kalóriához jutnak, mint amennyire valójában szükségük lenne.

Közoktatás Eduline

Regionális információs napok a mobilitásért

Elolvasom

Budapesten kívül még hét vidéki városban tart információs napot az ősz folyamán az európai oktatási és képzési pályázatokkal foglalkozó Tempus Közalapítvány. A regionális napokon a Comenius nemzetközi iskolai együttműködésekről és a Leonardo szakképzési mobilitásról lesz szó – az általános információktól kezdve a már megvalósult projektek bemutatójáig. A pályázati formákkal még csak most ismerkedő közoktatási és szakképző intézmények képviselőinek a pályázatokban már érdekelt iskolák példái adhatnak ösztönzést az európai mobilitáshoz való csatlakozásra.

Közoktatás Eduline

Hogyan válhat értékké a tudás?

Elolvasom

A tudás értékké válásának módjáról, lehetőségeiről, Magyarország innovációs jelenéről és jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést október 1-jén a Népszabadság szervezésében. A kerekasztal-beszélgetésben részt vettek a kutatás-fejlesztés, innováció, és a tudományos élet legjelentősebb szereplői: kormányzati döntéshozók, kutatás-fejlesztésben érintett nagyvállalatok vezetői, valamint egy fiatal innovátor.

Közoktatás Szabó Gyöngyvér

Demcsák Zsuzsa az eminens tanuló

Elolvasom

Közgazdász, kommunikációs szakember, televiziós műsorvezető és talán a hazai celebvilágnak is tagja. Mellesleg csodaszép nő. Egy újabb érdekes személyiség, akit érdemes és tanulságos lehet megismerni.

Közoktatás Edupress

Közoktatási és pályaválasztási portál indult

Elolvasom

Két oktatási és pályaválasztási portál működésének kezdetét jelentették be október 2-án. Az oldalakon szülők, diákok, pedagógusok és intézményvezetők juthatnak hasznos információkhoz a fővárosi közoktatási intézményekkel kapcsolatban. Az internetes adatbázis valamennyi, Budapesten található, akkreditált képzést nyújtó oktatási intézmény adatait tartalmazza, így elektronikus felületet biztosít azok számára is, akik eddig nem alakítottak ki saját honlapot.

1
704 705 706 707 708
785