szerző:
Eduline

Az iskolarendszer racionalizálásáról és új központok létrehozásáról ír egy előterjesztésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Annyi biztos, hogy a felső tagozatosokat körzeti központokba sűrítenék, de a tárca hallgat a részletekről. A dokumentumban azt írják, most sok helyütt nem lehet megfelelő színvonalú oktatást biztosítani – írta a vs.hu.

©

A 7–8. osztályos tanulók képzésére új körzeti központokat hoznának létre úgy, hogy egyes iskolákat fejlesztenének, míg másokban megszüntetnék a felső tagozatokat. Ez elsősorban az alacsony gyermekszámú településeket és a szórványtelepüléseket érintené. A változtatás fő indoka, hogy a kisebb településeken jelenleg sem adottak a feltételek a megfelelő szintű oktatásra felső tagozaton – írta a vs.hu.

Az újonnan létrejövő intézményekben kiemelten figyelnek a hátrányos helyzetű gyerekekre – lesznek például fejlesztő pedagógusok és iskolapszichológusok. A diákokat iskolabusszal szállítják, ez az előterjesztés jóslata szerint „nem jelent majd aránytalan terheket”. Az ütemezés nem derül ki, a határidő 2018.

Mivel épp most akarják átalakítani az általános iskolai képzést 9 évfolyamosra, nem kizárt, hogy a két nagy átalakítást összehangolják majd, ugyanakkor még az sem dőlt el, hogy a 9 évfolyamossá alakításnál – ha egyáltalán megvalósul – az alsó vagy a felső tagozathoz csapnak-e hozzá még egy évet, esetleg 6 év alsó után jön 3 év a felsőben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az alsó tagozatokat hogyan érintené mindez. Mindenesetre, ha iskolabezárásokkal járna, akkor a Fidesz-kormány az egyik fő ígéretét szegné meg. Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt többször mondta, hogy minden településre kell alsó tagozat.

Más kérdés, hogy a statisztikák nem támasztják alá a nagy igyekezetet: a Magyar Tudományos Akadémia egyik idei tanulmányából pontosan látszik, mennyi általános iskola szűnt meg az elmúlt években.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!