Közoktatás Edupress

Virtuális klub egy skóciai kirándulásért

Elolvasom

Elindult a VisitBritain on-line játéka, ahol középiskolás osztályok nyithatnak virtuális, személyre szabható klubot. Egy jó név, izgalmas ötletek, ütős zene, kívánatos menü, és minél britebb stílus. Csupán ennyi és sok szavazat kell ahhoz, hogy a résztvevők megnyerjék a fődíjat, egy izgalmas osztálykirándulást Nagy-Britanniába. A játék során a No Thanx együttes is alapít klubbot, ráadásul a népszerű banda meglátogatja a nyertes TuristaOsztályt az utazás alatt.

Közoktatás Edupress

Környezetvédelmi pályázat a BMF-en

Elolvasom

Fogyóban a Föld! Nézd új szemmel a világot! címmel a Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara pályázatot hirdet a fiatalok környezettudatos szemléletének erősítésére, a megújuló energiák (víz-, szél-, nap, bioenergiák) felhasználásának népszerűsítésére a kreatív gondolkodásmód kiteljesítése érdekében.

Közoktatás Edupress

RMPSZ: ne csökkentse a hallgatók jogait az új román oktatási törvénytervezet

Elolvasom

Romániában új oktatási törvénytervezet látott napvilágot, melyre azért volt szükség, hogy az EU által elvárt szabályoknak megfeleljen az oktatási törvény. Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke azonban úgy látja, hogy ez a törvény nem biztosít megfelelő törvényi keretet a kisebbségi magyar hallgatóknak.

Közoktatás Edupress

A győri egyetem nyerte a műszakis sportnapokat

Elolvasom

A győri Széchenyi István Egyetemen rendezett XXXVIII. Műszaki Felsőoktatási Sportnapokon kilenc mérnökképzést is folytató hazai egyetem, főiskola vett részt, összesen 350 sportólóval október 1-2. között. A sporttalálkozón hat sportágban 36 csapat versenyzett a kupákért és az egyéni legjobbaknak járó különdíjakért.

Közoktatás Edupress

Pécsen is tüntettek

Elolvasom

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) több mint kétszáz hallgatója gyűlt össze, hogy demonstráljanak a tandíj ellen október 2-án. A keddi tandíjellenes tüntetés délután négykor kezdődött a pécsi 48-as téren.

Közoktatás Edupress

Esély Európában címmel tartanak konferenciát Gödöllőn

Elolvasom

Ma a 11 órától kezdődik az a konferencia, melyet a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ tart Esély Európában címmel. A kistérségi konferenciát Gödöllőn, a Szent István Egyetem kollégiumában tartják, melyben szó lesz a HEFOP támogatási rendszerről, valamint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) tevékenységéről.

Közoktatás Edupress

Anyanyelv-tanítási konferencia az ELTE-n

Elolvasom

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete, a Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozata, valamint a Szemere Gyula anyanyelv-pedagógiai kutatócsoport a 2007. évi őszi szakmai napon anyanyelv-tanítási konferenciát szervez közösen a tanítók és a magyartanárok számára október 13-án az ELTE BTK-án.

Közoktatás Edupress

Állasbörze lesz Debrecenben

Elolvasom

A XII. Humarket - Universitas Állásbörzét rendezik Debrecenben, az egyetem díszudvarán november 7-én. Magyarország egyik legnagyobb állásbörzéjén rengeteg kiállító várja az érdeklődőket.

Közoktatás Edupress

Kinevezések a Nyíregyházi Főiskolán

Elolvasom

A Nyíregyházi Főiskola rektora az Oktatási Közlönyben pályázatot írt ki az intézmény magasabb vezetői beosztásainak ellátására. A főiskola szenátusa október 2-ai ülésén véleményezte a pályázatokat. A szenátus egyhangú döntése alapján dr. Jánosi Zoltán rektor öt évre a kancellári feladatok ellátásával dr. Jeney Istvánt, a stratégiai rektor-helyettesi feladtok ellátásával dr. Máthé Endrét, a képzési és oktatási főigazgatói feladatok ellátásával dr. Kovács Zoltánt, a tudományos, kutatási és fejlesztési főigazgatói feladatok ellátásával dr. Kerekes Benedeket bízta meg.

Közoktatás Edupress

Egészségnap a Szegedi Tudományegyetemen

Elolvasom

Az Egy csepp figyelem Alapítvány következő állomása a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja lesz, ahol szintén vércukorszint-méréssel egybekötött egészségnapot tart az alapítvány és az intézmény október 9-én, 10 órától. A program az eddigiekhez hasonló lesz, a mérések mellett ismét ingyenes tanácsadás, valamint csökkentett kalóriatartalmú pizzakóstoló várja a látogatókat. Akinek kedve van, megismerkedhet egy új, dohányzásról leszoktató programmal is.

Közoktatás Edupress

Csökken vagy nő az egyházi iskolák finanszírozása?

Elolvasom

"Az állam valótlant állít, amikor azt mondja, hogy nem csökkenti az egyházi iskolák finanszírozására szánt összeget" - jelentette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke, Pápai Lajos hétfőn a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet tízéves jubileumi ünnepségén Budapesten. Csepregi András az oktatási tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkárságának vezetője ezzel szemben azt állítja, hogy az egyházi iskolák kiegészítő támogatása nem csökkeni, hanem nőni fog.

Közoktatás Edupress

Comenius tanártovábbképző kurzusok

Elolvasom

Az Európai Bizottság pályázatot írt ki pedagógusok részére. Az akció az Európai Unió valamely tagállamában tartott intenzív kurzusokon vagy szakmai és módszertani továbbképzési programokon való részvételhez nyújt lehetőséget az egyéni ösztöndíjat nyert pedagógusoknak. A továbbképzés időtartalma egy-hat hétig terjedhet. Beadási határidő: október 31.

Közoktatás Edupress

Építőmérnöki Szakmai Hét

Elolvasom

A Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének BME Helyi Bizottsága október 8-11. között rendezi meg a már hagyományossá vált szakmai programsorozatát, az Építőmérnöki Szakmai Hetet. A rendezvény célja a hallgató - oktató - munkaadó közötti szakmai együttműködés erősítse, illetve a közvetlen kapcsolat kialakítása.

Közoktatás Edupress

ThinkQuest nemzetközi oktatási weboldalkészítő verseny

Elolvasom

Az Oracle oktatási alapítványa (Oracle Education Foundation, OEF) a 9 és 19 év közötti diákok és tanáraik számára idén is kiírta a ThinkQuest nemzetközi versenyt, amelyben a csapatok bármilyen oktatással kapcsolatos webhely készítésére vonatkozó pályázataikkal indulhatnak. A nemzetközi megmérettetésre 2008. április 2-ig adhatják be munkáikat a csapatok a világ bármely tájáról, így Magyarországról is.

Közoktatás Edupress

OKM: érdemes odafigyelni a tanulmányi eredményre

Elolvasom

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a közelmúltban többször is kibővítette azoknak a körét, akik mentesülnek a fejlesztési részhozzájárulás fizetése alól. Nem kell tandíjat fizetniük a hátrányos helyzetű hallgatóknak, a GYES-en, GYED-en lévő jelentkezőknek, a doktoranduszoknak, és természetesen a költségtérítéses hallgatóknak sem. Ezen kívül a tárcánál előterjesztés készül arról, hogy a jól teljesítő hallgatók felső 15 százalékának az intézmények kötelesek legyenek mentességet biztosítani. Ez eddig csak lehetőségként állt fenn - áll az OKM ma kiadott közleményében.

Közoktatás Edupress

Út az elitképzéshez: OTDK

Elolvasom

A bolognai rendszer bevezetésével még fontosabbá vált, hogy már az első három év során, az alapképzésben megkezdődjék a tehetséggondozás, ennek egyik sarokköve az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvétel. Az OTDK nem csak a felsőoktatás, az egész társadalom felelőssége - mondta Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke nyílt OTDT ülésen, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

1
703 704 705 706 707
718