szerző:
Eduline

Megszűntek a Kliktől az NGM fenntartásába átkerült szakiskolák vezetőinek megbízatásai, ez több száz iskolaigazgatót és helyettest érint. A szakképzési szakszervezetnek az elnök szerint nem szóltak, hogy ez készül. A minisztérium azt állítja: egyeztettek – írja az Index.

Július elsejétől több száz szakképző iskola került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába, ezek az oktatási intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződtek.

A minisztérium múlt heti közleménye szerint mindez azért jó, mert szerintük így majd hatékonyabban, összehangoltabban tud működni a szakképzési intézményrendszer, szorosabb lesz az iskolák közti kapcsolat, és gyorsabban, rugalmasabban lehet reagálni a gazdasági igények változására.

Arról nem volt szó a közleményben, hogy az átállás a mostani iskolaigazgatók és helyetteseik posztjába kerülne, pedig úgy néz ki, most ez történik – írta az Index.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Tóth József elmondása szerint szerda délelőtt még megnyugodva távozott egy, az átállással kapcsolatban tartott szakértői értekezletről, mert ott, miután a vezetők aggodalmára hivatkozva felvetette a témát, azt mondta neki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal illetékese, hogy az intézményvezetők maradhatnak a helyükön az ötévre szóló kinevezéseik lejártáig.

Az Index kérdésére az NGM sajtótitkársága ehhez képest szerda délután megerősítette: az NGM fenntartásába átkerülő intézmények vezetőinek korábbi megbízatása valóban megszűnt.

Az Indexnek egy budapesti szakközépiskola igazgatója arról írt levelet: törvénysértőnek érzi, hogy miközben a kapott tájékoztató szerint jogutódlásról van szó, a megkötött szerződéseket idő előtt felbontják. Szerinte ez sem más, mint egy jó kis hatalmi játék: lebegtetjük az állást, a megélhetést, tessék igába hajtani a fejet, így lehet igazi alattvalókat gyártani.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!