Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nem nagyon látszik, mitől lesz jobb a megreformált Klik

Nem nagyon tudja a kormány egyelőre, hogy mit kezdjen a Klikkel, ami biztos, hogy változások lesznek, és az is elég valószínű, hogy az önkormányzatok nem kapnak több jogosultságot.

Forrás: Túry Gergely

Az oktatási államtitkárság a Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjaival közösen dolgozik az állami fenntartó átalakításával kapcsolatos feladatok megoldásán is - a pontos, érdemi részletekről értesíteni fogjuk a sajtó munkatársait a közeljövőben – ilyen titokzatos választ kaptunk Palkovics Lászlótól a pénteki online fogadóóráján, amikor arra voltunk kíváncsiak, milyen irányba tesz lépéseket a kormány a Klik átalakításakor.

hirdetés
hirdetés

Lázár János a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta, megbukott a kettős fenntartás, ami sok iskola esetében ma is fennáll. A miniszter szerint emiatt nincsenek világos viszonyok, emiatt kokoz vitát, hogy például a törött ablaküveg cseréje kinek a hatásköre.

Nemrég írtunk egy vásárosnaményi iskola esetéről, ahol tavaly nyár óta nem javították ki a viharkárokat, mivel az önkormányzat és a Klik egymásra mutogat.

A kettős fenntartásnak tehát vége lehet, ám az biztos, hogy nem olyan módon, hogy ismét az önkormányzatok kapják vissza a fenntartói és a működtetői jogkört is.

Kapcsolódó cikkek

A Klik tagadja, hogy listázták volna a sztrájkoló diákokat

Már nem akarják annyira központosítani az oktatást

Inog Balog széke, mindenképp meg kell oldania a Klik helyzetét

38 milliárd forintot adnak a Kliknek, kérdés csak, mire lehet ez elég

Ez ugyanis 2012 előtt így volt, erre pedig Palkovics László nemrég azt mondta, a rendszer megbukott. Erre válaszul írta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy a csökkenő állami források miatt voltak gondok 2012 előtt, amikor még az önkormányzatok voltak a fenntartók, és valójában a 2013-ben felállított Klik bukott meg.

Legnagyobb esélye annak lehet, hogy a Klik hatásköreit szétosztják, miután a jelenlegi tankerületi beosztást megváltoztatják – valószínűleg megyénként lesz egy tankerület, és Budapesten egy, de olyan verziót is lehetett már hallani, hogy a fővárosban öt tankerület lesz. Ezen kívül egyes ügyekben az iskolák igazgatói is nagyobb autonómiát kapnak, erre pedig valószínűleg egy bakkártyát is adnak nekik, azonban ennek részletei sem tisztázottak pontosan.

Lázár János pénteken arról beszélt, hogy támogatja még több iskola egyházi kézbe adását. Már eddig is sok iskola menekült a Kliktől az egyházakhoz, ugyanakkor ez komolyan növelheti a szegregációt, mert ezekre az intézményekre egészen más szabályok vonatkoznak. Erről itt írtunk részletesen.

Ahogy azt sem látni, miben lesz más az átalakítás utáni rendszer. Az biztos, hogy szervezeti hibák vannak, de a fő gond ismét – mint anno az önkormányzati fenntartás esetén – a pénz. Ha nincs pénz az oktatásban, akkor semmilyen struktúra nem fog megfelelően működni. Bár a Klik most kap 38 milliárd forint „segélyt”, nem látszik megfordulni az az évek óta tartó trend, mely szerint az oktatásra egyre kevesebb pénzt szán a magyar állam.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X