Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A jelenlegi formájában tényleg vége lehet a Kliknek

2

Egyre valószínűbb, hogy jelenlegi formájában nem működhet tovább a Klik. Bár a kormány aligha szüntetni meg az intézményt, a központosított jellege – amiért eleve létrehozták – elveszhet. Erre utalnak Balog Zoltán és Palkovics László utóbbi 24 órában tett kijelentései.

Forrás: Túry Gergely

Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól - jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár szerdán az M1-en.

hirdetés
hirdetés

Hogy milyen formában alakítsák át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), azt az oktatási kerekasztalon határozzák meg – mondta az államtitkár.

Szerinte nem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amelyek segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények, és sok esetben szerencsésebb volna, ha a fenntartó és a működtető ugyanaz lenne.

Kapcsolódó cikkek

A Klik szerint nem listázták a sztrájkoló diákokat

Jelenteni kellett egy iskolában, ki sztrájkol hétfőn

Itt vannak a Civil Közoktatási Platform azonnali követelései

Németh Szilárd a migránsozást vetette be az oktatásról szóló vitában

Ezzel úgy látszik, valamennyire megpróbálják kijavítani a Klik hibáit úgy, hogy közben a fenntartó – névleg legalábbis – megmaradjon.

Erre utal, hogy tegnap a Parlamentben már Balog Zoltán miniszter is arról beszélt, több fenntartó kell a közoktatásban.

A tiltakozók – és már több ellenzéki párt – ugyanakkor a Klik teljes megszüntetését szeretné elérni. Ezt aligha lépheti meg a kormány, mivel az az utóbbi évek oktatáspolitikai kudarcának a beismerése lenne.Ezért sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a következő hónapokban tényleg átalakítják a Kliket, miközben rendezik a pénzügyi helyzetét.

A közoktatásban zajló tiltakozásról minden friss hírt itt találtok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Anna117

István Péter, a demokráciában szóba áll egy kormány azokkal, akik jogos kritikával illetik. Márpedig az egy buta lózung, hogy csak politika oka volt a tiltakozásnak, mert jogos volt a kritika. A szép csöndben mutyi statégia, meg a taktikázok titokban és csöndbem, nem állok szóba senkivel az a diktatúra jellemzője.

István Péter

A Kormány részéről igen komoly stratégia és taktikai hiba, hogy szóba áll a politikai kalandorokkal. A különböző kisebb-nagyobb anomáliákat egyszerűen saját hatáskörben szép csendben fel kellett volna számolni és kész.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X