Felsőoktatás Eduline

''A családunkból senkinek sincs diplomája, érettségi is alig akad''

Elolvasom

Közhelynek számító kijelentés ma Magyarországon, hogy a romák helyzetén hosszabb távon csak az oktatás színvonalának emelésével, a tanulás „elérhetővé” tételével lehet javítani. De milyen lehetőségei vannak, kihez fordulhat az, aki semmiféle segítségre sem számíthat otthonról, akinek a családjában még senki nem jutott tovább az érettséginél?

Közoktatás Edupress

Hátrányos helyzetű diákokat támogat az MKB Bank

Elolvasom

Az MKB Bank október 5-én, Budapesten adta át a 12 éve működő ösztöndíjprogramjában idén részesülő tanulóknak járó okleveleket. A programban 100 diák vesz részt, akik havi 16 ezer forintos támogatásban részesülnek az általános iskola harmadik osztályától akár a felsőfokú tanulmányok befejezéséig. Az idén végzettekkel tíz fölé nőtt a programban részt vett diplomások száma, közülük többen a kezdetektől, 2007 óta részesülnek a támogatásban.

Közoktatás Edupress

Negyedével csökkentenék a művészeti oktatás állami támogatását

Elolvasom

Negyedével tervezi csökkenteni a kormány az alapfokú művészeti oktatás állami normatíváját, melynek hatására például az egyik pécsi zeneiskolában 7 ezer helyett 21 ezer forintra emelnék a féléves tandíjat. A becslések szerint azonban a diákszám csökkenése miatt a zenetanárok harmadát kellene elküldeni - olvasható az Rtlhírek.hu oldalon. A Magyar Zeneiskolák Szövetsége módosító javaslatot kíván benyújtani.

Közoktatás Edupress

Kommunikáció szakot indító intézményeket támogat az IAA

Elolvasom

A kommunikáció szakos hallgatók gyakorlati képzését támogatja az a pályázat, amit a Reklám Világszövetség (IAA) "A fiatalokért" néven hirdetett meg. A főiskolák és egyetemek szeptember 15-ig pályázhatnak, a nyertes intézmények pedig összesen kétmillió forintot kapnak. A pályázattal a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését kívánják támogatni.

Közoktatás Edupress

Két és félmilliárdos uniós projekt a Kecskeméti Főiskolán

Elolvasom

Három nagyobb építkezés kezdődik meg a Kecskeméti Főiskolán a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretein belül elnyert két és félmilliárdos uniós támogatásból. A Tanítóképző Karon pedig már le is tették annak az új Oktatás-módszertani Központnak az alapkövét, melynek céljai közt szerepel, hogy a természettudományi oktatásra készítse fel a főiskola óvodapedagógus és tanító szakos hallgatóit. A háromszintes épület 650 négyzetméteren terül majd el.

Közoktatás Edupress

Az OKM pályázat útján támogatná a természettudományi kísérleteket

Elolvasom

Hét pontból álló feladatlistát állított össze az oktatási tárca az Országos Köznevelési Tanács javaslata alapján, melyeket 2013-ig kell teljesíteni a műszaki- és természettudományi oktatás népszerűsítése érdekében. A pontok között szóba kerül az emelt szintű érettségi, a tankönyvek és a digitális tananyag fejlesztése, ezekre a gazdasági szereplők bevonásával pályázat kiírása, a természettudományos kísérletek támogatása. 2010-re pedig egy, a természettudományi közoktatás állapotáról szóló elemzés is elkészül.

Felsőoktatás Eduline

Történelemtudományi Tanszék a Közép-európai Egyetemen (x)

Elolvasom

A Történelemtudományi Tanszék a Közép-európai Egyetem (Department of History, Central European University, CEU) csaknem két évtizede dinamikusan fejlődő alkotórésze. A CEU az egyetlen nemzetközi, angol tannyelvű felsőoktatási intézmény Európában, amely kettős akkreditációval rendelkezik (Magyarországon és az Egyesült Államokban).

Közoktatás Edupress

230 millió forintot kapott a Dunaújvárosi Főiskola

Elolvasom

230 millió forintos telekvásárlásra fordítható támogatást adott át az intézménynek Hiller István a Dunaújvárosi Főiskola Sportcsarnokának, Konferencia Nagyelőadó termének valamint Hallgatói Szabadidő- és Fitness Centrumának avatási ünnepségén. A támogatásról a kormány a december 8-ai ülésén döntött - adta hírül az Euroastra.

Nyelvtanulás Eduline

EU támogatással az EU piacra

Elolvasom

A magyar cégek – különösen a kisvállalkozás kereteiből kitörni igyekvők – szinte kikerülhetetlen akadályként tapasztalják meg a nyelvtudás hiányából eredő kommunikációs problémákat a nemzetközi vállalatok beszállítói piacán. Ez különösen igaz elsősorban német nyelvre „szakosodott” térségünkben az angol, vagy pláne a francia, vagy éppen az olasz nyelv tekintetében.

1 2 3 4 5 6