szerző:
Eduline

2018. július 1-től az állam visszatéríti a KRESZ-tanfolyam és a -vizsga díját a fiataloknak. De vajon melyik mennyibe kerül az online KRESZ-tanfolyam?

©

2018. július 1-től az állam visszatéríti a KRESZ-tanfolyam és a -vizsga díját a fiataloknak. „Mivel az e-learning KRESZ-tanfolyam 15-25 ezer forintba kerül, a mostani támogatás ezt teljes egészében fedezi. (A tantermi tanfolyamok persze drágábbak.) A számítógépes elméleti vizsga 4600 forintba kerül. Tehát alapvetően az e-learning és az elméleti vizsga díját is állja az állam” – mutatott rá az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egy jogosítvány megszerzése 150-200 ezer forintba kerül, tehát a teljes költség körülbelül 15 százalékát állja az állam. Nemcsak olcsóbbak, hanem rugalmasabbak is az online tanfolyamok. De miért éri meg ezt választani? A kedvező ár és a rugalmasság mellett fontos, hogy nem kell bejárnotok a képzésekre és bárhonnan, bármilyen eszközről elvégezhetitek.

Online KRESZ-tanfolyam: az milyen?

Fontos, hogy mielőtt belekezdetek, tisztában legyetek azzal, hogy a KRESZ-tanfolyam kezdésétõl számított 9 hónapon belül KRESZ-vizsgán kell részt vennetek, illetve a kezdéstõl számított 12 hónapon belül sikeres vizsgát kell tennetek, különben jogszabály szerint az elméleti tanfolyamot meg kell ismételni. Ha már alaposan felkészültetek a vizsgára, és befejeztétek az elméleti tanfolyamot, kaptok egy igazolást a tanfolyam elvégzéséről, ezután részt vehettek a hatósági elméleti vizsgán.

Az online elmételi oktatás díja egy B-kategóriás jogosítvány esetében nagyon változó: ha nem "bejárós" tanfolyamra iratkoztok be, 15-25 ezer forintot kell fizetnetek, ehhez végül még hozzájön a vizsga díja, ami 4 600 forintot jelent egségesen.

A legtöbb autósiskolában ez az ár inkább 18-19 ezer forintot jelent, persze olcsóbban is találhattok oktató anyagokat, de fontos tudni, hogy kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által akkreditált e-learning képzések esetén nem kell tantermi oktatásra járnotok, csak ebben az esetben lehetséges otthonról elvégezni az e-learning KRESZ-tanfolyamot, amely teljes egészében felkészít és feljogosít a hatósági elméleti vizsgára.

A tanulók kategóriától függően átlagosan 12-25 órát töltenek az online tanfolyamokkal, pedig általában 90 napig vagy 60 órán keresztül biztosítanak hozzáférést a rendszerhez. Ha "pótórákra" van szükségetek, további tíz óráért - amelyet tizenöt napon belül kell felhasználnotok - általában tízezer forintot kell fizetnetek.

Online KRESZ-tanfolyamok: meglepő eredmények

Jobban teljesítenek a KRESZ-vizsgákon azok, akik online kurzuson sajátítják el a közlekedési szabályokat, sőt az online KRESZ-tanulást választók az első gyakorlati vizsga letételekor is jobban teljesítenek, mint a hagyományos, "tantermi" képzések résztvevői. A leendő járművezetők képzése 2012 óta végezhető online tananyagokkal, és ma már a 1000 hazai autósiskola több mint 80%-a használ ilyet az oktatás során.