szerző:
Eduline

Az iskolakezdés az egyetemistáknak és a szüleiknek is komoly kiadásokat jelenthet. Most összefoglaltuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthettek a kiadásaitokon.

©

Mivel az elsőéves hallgatók még nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat, így első körben más lehetőségeket kell találnotok.

Bursa Hungarica

A pályázatot minden évben ősszel írják ki: hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Utóbbiak csak akkor kaphatnak támogatást, ha bekerülnek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ez a támogatás pedig egy évre, vagyis két félévére szól.

Bursa Hungarica ösztöndíjat alap- vagy mesterszakos hallgatók, egységes, osztatlan képzésben és felsőfokú szakképzésben részt vevő diákok egyaránt megkaphatják - önköltséges hallgatók is pályázhatnak, esti és levelező tagozatosok azonban nem. A támogatás havonta 8-10 ezer forint összesen, mert két részről érkezik: önkormányzati részről, másrészt pedig intézményi részről.

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

A nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók, illetve azok pályázatnak rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíjra, akik tanulmányaikat támogatott formában kezdték meg, és a megkezdett félévek száma alapján jogosultak lennének az állami ösztöndíjas képzésre.

A rendszeres szociális ösztöndíjra félévenként pályázhattok, az ösztöndíjat pedig havonta utalják. Ha váratlan esemény – baleset vagy állás elvesztése – miatt romlik a hallgató szociális helyzete, akkor pályázhat rendkívüli szociális ösztöndíjra. Ez egyszeri juttatás, a kérelmekről havonta egyszer hoznak döntést.

Iskolakezdési alaptámogatás

Az egyetem és főiskola első évében egyszeri alaptámogatást is igényelhettek, ha állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésen tanultok. Ez az összeg a felsőoktatási szakképzés, alap- és osztatlan képzés esetén a hallgatói normatíva 50 százaléka (59 500 forint), mesterképzés esetén 75 százaléka (89 250 forint). Alaptámogatást a fogyatékossággal élők vagy egészségi állapotuk miatt rászorultak, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, árvák kaphatnak, illetve azok a hallgatók, akik nagykorúságuk előtt gyámság alatt álltak.

Ezekről az egyetemek honlapjain olvashattok, a részletek, illetve a leadási dátumok is mások lehetnek. A szociális támogatások valószínűleg emelkedni fognak szeptembertől:

Újabb változás: 40 százalékkal emelkedik a szociális támogatások összege az egyetemeken

A felsőoktatásba lépő hallgatók egyharmada anyagi okok miatt nem tudja befejezni a tanulmányait. A HÖOK és a kormány megállapodásának értelmében a szociális támogatások kerete szeptembertől 40 százalékkal, mintegy 750 millióval emelkedik. A legrosszabb anyagi helyzetben lévő diákoknak járó szociális ösztöndíj szeptembertől emelkedik, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint azonban más intézkedésekkel is lehetne javítani az esélyegyenlőséget - írja a HírTV.

Diákmunka

Ha megtehetitek, hogy az egyetem mellett dolgoztok, akkor ezt a lehetőséget sem szabadkihagyni. A diákszövetkezetek az órarendetekhez igazodva tudnak olyan munkát adni, amivel egy kis zsebpénzt szerezhettek az ösztöndíjak mellé. Arról, hogy mire kell figyelnetek, ha diákmunkát vállaltok, arról bővebben itt olvashattok.

Diákhitel

Ha már mindent számba vetteket, a diákhitelt se hagyjátok figyelmen kívül. A diákhitelnek, ami a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára igényelhető kölcsön, van szabadon felhasználható és kizárólag tandíjra fordítható változata is. De mi a különbség a kettő között? Itt elolvashatjátok a feltételeket.

Idén kezditek az egyetemet? Nyolc dolog, amit mindenképp tudnotok kell a diákhitelről

Hamarosan kezdődik az új félév az egyetemeken, sokaknak ez lesz az első, ezért most összegyűjtöttünk pár fontos infót a diákhitelről. Kik vehetik fel a szabadon felhasználható diákhitel1-et? Itt a válasz: Ki veheti fel? A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is felveheti, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.