szerző:
Eduline

A Békés megyei fogvatartottak egy éven át készítettek képzőművészeti alkotásokat, melyeket aztán elárvereznek, a beérkező összeg pedig egy cukorbeteg gyermekeket támogató alapítványhoz jut el. Az árverezésen kívül közös programmal is készülnek a fogvatartottak és a cukorbeteg gyermekek a gyulai Almásy-kastély parkjában.

©

Érdekes kezdeményezéssel segítik a cukorbeteg gyermekeket Gyulán. Békés megyei fogvatartottak egy éven át készültek képzőművészeti alkotásokkal, melyeket aztán elárvereznek pénteken a gyulai Almásy-kastély parkjában. A felajánlás a Daboló Alapítvány által támogatott gyerekek kapják meg. 

A program részét képezi ráadásul egy közös műsor (a fogvatartottak és a cukorbeteg gyermekek közös műsora), ezenkívül egy közös alkotás is: kifeszített nagyalakú vásznakra közösen festenek majd a gyermekek és a fogvatartottak. A büntetés-végrehajtási intézet lakóinak ittléte természetesen szigorú szabályok mellett történik, a közös munkálkodás időszakosan, de egészen a kora esti időszakig tart majd - írja a gyulakult.hu.

A kezdeményezésről Lévai Ildikó, az alapítvány kuratóriumának tagja beszélt a gyulakult.hu-nak: már önmagában az egy óriási dolog, hogy ez a két csoport, a fogvatartottak és cukorbeteg gyermekek egymásra találtak, ami elsőre talán abszurdan hangzik, mégis felsőbb célokat szolgál – fogalmazott Lévai Ildikó.

Igazán fontos momentum, egyfajta sikernek tekinthető az is, hogy a fogvatartott fiatalemberek a segíteni vágyás jegyében egy éven át készültek a képzőművészeti alkotásokkal. Jól tudták, hogy egy komoly betegséggel küzdő gyermekcsoportnak szánják az általuk készített képeket és az alkotások elárverezéséből származó bevételt - mondta a gyulakult.hu-nak, hozzátéve: Nagyszerű, hogy ezt a felajánlást a mi gyermekeink, a Daboló Alapítvány által támogatott gyerekek kaphatják.

A cukorbeteg gyermekek száma évről évre emelkedik, a betegség gyakorisága az eltelt évtizedekben megháromszorozódott nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is. Eddig 43 kép készült el, azonban a munka továbbra is zajlik a büntetés-végrehajtási intézetben, a fogvatartottak egészen csütörtök estig alkotnak folyamatosan. Azok a képek, melyek nem találnak gazdára július 13-án, a gyulai Almásy-kastély parkjában, azokat a későbbiekben is az alapítvány honlapján lesznek elérhetők és megvásárolhatók.

Áll a bál egy Pest megyei iskolában: nem kerülhettek fel fogyatékossággal élő diákok a tablóra

A Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola speciális tagozatos diákjai eddig mindig külön ballagási tablón szerepeltek. Idén viszont a diákok szerették volna, ha fogyatékossággal élő társaik is felkerülnek a tablóra. A kezdeményezést a szülők fúrták meg - írja a 24.hu.