szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bezártak az egyetemek, az általános és középiskolák, hamarosan pedig az óvodák és bölcsődék is becsukják az ajtókat egy időre. Eseménydús héten vagyunk túl, összeszedtük a legfontosabb oktatási híreket.

Koronavírus az oktatásban

Ahogy arról szerdán mi is beszámoltunk, bezártak az egyetemek a koronavírus miatt és csak távoktatás lesz a hallgatóknak. A legtöbb egyetemen rendkívüli rektori tanítási szünet rendeltek el 2020. március 12-re és 13-ra. A 2020. március 16-20. közötti időszak pedig itt is tavaszi szünet lesz. A döntés után a kollégiumokból is ki kellett költözniük a hallgatóknak. A kollégiumokat érintően vannak eltérések az egyes intézmények szabályozásai között, de a külföldi hallgatók jellemzően maradhatnak. A nagy költözésről képgalériát is összeállítottunk, amit itt nézhettek meg.

A döntések sora azonban még nem ért véget. Pénteken valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül megszületik a döntés. A döntés pedig megszületett:

hétfőtől bezárnak az iskolák. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után nyilvános, március 16-tól új oktatási munkarend: tantermen kívüli digitális munkarend lesz.

Szombaton meg is jelent a a módszertani ajánlás a távoktatáshoz. Illetve mi is válogattunk appokat és oldalakat, amik segíthetnek a következő hetekben.

Végül az óvodák és bölsődék is becsukják a kapuikat. Budapest és több vidéki város önkormányzata is döntött szombaton a helyi bölcsődék és óvodák bezárásáról, valamint a gyermekfelügyeleti lehetőségekről a járványveszély idejére. Arról, hogy melyik önkormányzatok dötöttek már, itt találtok egy listát.

De nem csak koronavírus volt

Közzétették a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók tavalyi országos kompetenciamérő feladatlapjainak eredményeit. Kiderült, hogy az előző évekhez képest javultak a pontszámok. A részleteket itt olvashatjátok el.

Idén nem mennek a diákok külföldre - egy évvel elhalasztják a külföldi nyelvtanulási programot A szerdai döntés értelmében nem csak az egyetemek zárnak be, hanem a külföldi nyelvtanfolyamokat is elhalasztják

Tizenkét pontban fogalmazta meg követeléseit a PSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 12 pontban fogalmazta meg követeléseit. Többek között a pedagógus bérek, a pedagógushiány és a Nemzeti alaptanterv is felkerült a listára. Az összes pontot itt olvashatjátok.

Zseniális módszert talált ki egy tanár, hogy ne felejtsék el a gyerekek a kézmosást

Most, az influenza- és koronavírus-járvány miatt még fontosabb a rendszeres kézmosás, és erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Shauna Woods, egy Missouri állambeli iskola tanárnője zseniális módszert dolgozott ki arra, hogy ösztönözze a diákokat az alapos kézmosásra.

Nem fog változni az új Nemzeti alaptanterv Hajnal Gabriella szerint

Hajnal Gabriella szerint az új Nemzeti alaptanterv továbbra is jó, korszerűbb és előremutatóbb, mint a korábbi. A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta: már nem fognak rajta változtatni.

Emelt szintű érettségit tesztek? Itt vannak a 2020-as szóbeli témakörei minden tárgyból

Már csak néhány hónap és kezdődik az érettségi időszak, ezért most összegyűjtöttük nektek az emelt érettségi témaköröket magyarból, matekból, töriből, bioszból, fizikából, kémiából, informatikából, illetve föciből. Ezen kívül még azokra is gondoltunk, akik angolból vagy németből fognak emeltezni - nekik mintafeladatokkal készültünk. A teljes listát itt találjátok.

Csütörtöktől pályázhattok az ingyenes vonatbérletekre

Március 12-én, 12 órától lehet pályázni az Európai Bizottságnál az EU-ban felhasználható ingyenes InterRail bérletekre. Akkor pályázhattok, ha 2001. július 1 és 2002. június 30 között születtetek.

Változik a diákigazolványok érvényességi ideje is a járványügyi veszélyhelyzet miatt

Nem kell izgulnotok a diákigazolványok miatt, a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig érvényesek lesznek. Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.