szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak az órák megtartásához, hanem a kapcsolattartáshoz, órai jegyzetek megosztásához, gyakorláshoz és a számonkéréshez is kellenek ötletek, ha rendkívüli iskolai szünet lesz a közoktatásban is. Most olyan appokat válogattunk nektek össze, ami egyetemistáknak és középiskolásoknak is jól jöhet a következő hetekben.

Persze az online tanulás mit sem ér megfelelő pedagógiai háttér nélkül, most összeszedtünk pár olyan oldalt és eszközt, ami segíthet a távoktatásban.

Hol tartsuk a kapcsolatot?

Ma már mindennek van Facebook-csoportja. Szerencsére ez egy kézenfekvő megoldás lehet a távoktatásra is, hiszen mindenki használja. Sőt a csoportok mellett a csoportos csetbeszélgetések és az élő videók is segíthetnek az órák megtartásában vagy a kapcsolattartásban a tanulás, gyakorlás során. Hasonló funkciókat tölthet be a Google Groups vagy Teams is, ahol szintén dokumentumokat, feladatokat oszthattok meg, beszélgethettek, hívásokat indíthattok és vezethetitek a legfontosabb teendőiteket egy helyen. A konferenciahívásokhoz a Skype, Zoom, Jitsi Meet alkalmazásokat ajánljuk. Egy doodle pedig hasznos eszköz lehet az időpont egyeztetésére. Ha valaki videóban szeretne kommunikálni, akkor pedig érdemes a Loomot kipróbálni.

Órai jegyzetek és dokumentumok? 

Ezeket érdemes olyan formátumban megosztani, amiben mindenki meg tudja nyitni. Kézenfekvő lehet a Google Dokumentumok megosztása, így online mindenki eléri az adott anyagot, akivel megosztjátok azt. Nyomon követhetitek a változtatásokat és szinkronban is dolgozhattok benne, ha szükséges. Persze nem csak a google segíthet, hanem a sokszor emlegetett Evernote és a Slideshare is hasonló szerepet tölthet be a távoktatásban.

Az Evernote alkalmazással jegyzeteket készíthettek, naptárat vezethettek a vizsgák dátumával és a beadandók leadási határidejével, de olyan videókat vagy cikkeket is elmenthettek, amelyeket később szeretnétek megnézni vagy elolvasni. Az appot iOS-ra innen, Androidos készülékre pedig innen tölthetitek le.

Számonkérés?

A Google-nek erre is van egy ötlete: Google Űrlapok. Itt összeállíthattok feladatsorokat, válaszlehetőségeket és megnézhetitek, ki milyen eredménnyel oldotta meg a feladatokat, ha email címmel kell regisztrálni a kitöltéshez. Ha ez nem tetszik, akkor a Redmenta is segíthet, ami egy olyan felület, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi az oktatók munkáját. A feladatlapok percek alatt összeállíthatók és megoszthatók, a kezelése pedig gyors és egyszerű - szerencsére ingyenesen kipróbálható. Akinek egyik sem tetszik, annak a Plickers nevű alkalmazást ajánljuk. Továbbá érdemes kipróbálni a Házizz oldalát, a Seesaw-ot, a Poppletet és Claskick-et is, ha gyakolrásról, házifeladatokról vagy feladatmegosztásról van szó.

A Flashcards + pontosan az amennyit a neve ígér, valamivel azonban mégis több. Tanulókártyákat hozhatsz létre, amikhez képeket is hozzárendelhetsz. Ha nem akarsz a kártyák elkészítésével bíbelődni, akkor több ezer előre elkészített kártyákból válogathatsz. Az app törli azokat a kártyákat, amiket már megtanultál, így segít abban, hogy azokra a területekre koncentrálhass, ami még nem megy olyan jól. Elérhető iOs-en az App storeban, androidon a Google Playben.

Ha nektek is van ötletetek, küldjétek el nekünk az [email protected]

Távoktatási kísérlet: ilyen alternatív megoldást próbált ki egy budapesti iskola

Az Európa 2000 Középiskola alternatív ötlettel állt elő a lehetséges rendkívüli tanítási szünetre. Az iskola hivatalos Facebook-oldalán számolt be a távoktatási kísérletükről.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.