szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajnal Gabriella szerint az új Nemzeti alaptanterv továbbra is jó, korszerűbb és előremutatóbb, mint a korábbi. A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta: már nem fognak rajta változtatni.

A NAT már nem fog változni. A kerettantervekben elképzelhető módosítás a bevezetést követő tapasztalatok alapján, ha azt látjuk, hogy a gyerekek érdekében erre szükség van

- mondta el Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek. A tiltatkozásokról úgy véli, az ADOM Diákparlament három pontja tételesen cáfolható. "Nem értem a tiltakozásukat, hiszen a módosítás pont nekik kedvez. Azt mondják, hogy 35-ről 34-re csökkentettük az órát, az mindössze egyetlen évfolyamon, a kilencedikben állja meg a helyét, hiszen az alsó tagozaton 24 óra a maximum, felső tagozaton évfolyamtól függően 28-30, a középiskolában pedig kimondottan drasztikus csökkentést jelent a 34 óra, hiszen eddig sok helyen akár heti 38 is jellemző volt" - tette hozzá.

A NAT ellenes tüntetést is későbbre halasztják

A szervezők a központi március 15-ei ünnepség lefújása után döntöttek így.

A miniszter szerint a diákok akarták, hogy az utolsó két évfolyamon már csak az érettségi tantárgyakkal és a fakultációk­kal kelljen foglalkozniuk, hogy készülhessenek az egyetemre. Hozzátette, ezt most meg is kapták: "heti 8-9 órában választhatnak fakultációt. A maximum a 34 óra, de lesz, akinek 29-30 óránál megáll az óraszáma úgy, hogy már négy fakultációt így is felvett".

Lesznek továbbképzések

Hajnal Gabriella fontosnak tartotta tisztázni az interjúban, hogy azon a három évfolyamon, ahol a következő tanévtől életbe lép a módosítás, semmi új nincs: "nem igaz tehát, hogy lóhalálában kellene készülni". Ugyanakkor hozzátette: "a komplex természettudományos tantárggyal és a digitális kultúrával kapcsolatban biztosan lesznek továbbképzések".

Ami a további felkészítést, tájékoztatást illeti, a miniszter elmondta, amellett, hogy zajlik az átfogó jellegű tájékoztatás, egy szaktantárgyi konferenciasorozatot is szerveznek. "Készülnek továbbá tanári útmutatók, segédanyagok, digitális tananyagok, valamint egy okostanterv is, amely segíti a helyi tantervek elkészítését" - mondta.

A Nemzeti alaptantervről szóló további cikkeinket itt olvashatjátok.

Ragaszkodik a tankönyvei szakmai hitelességéhez, a NAT-ról is kritikát fogalmazott meg a népszerű tankönyvszerző

Az irodalomtankönyv-család szerzője vállalja könyveinek szakmai hitelességét, és nem hagyja, hogy ettől rosszabb minőségű tankönyvek szülessenek. A NAT-ról és a kerettantervekről úgy nyilatkozott, csak tanári előadásra és passzív tanulói befogadásra épülő órák tömegét lehet velük elérni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.