szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti alaptanterv (NAT) készítőinek minden megyében személyesen tehetik majd fel kérdéseiket a tanárok a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) által szervezett konferenciasorozat keretein belül.

szakszervezetek, egyesületek, tantestületek tiltakozásai után most lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a módosított Nemzeti alaptanterv készítőivel – értesült a Magyar Nemzet. A Nemzeti Pedagógus Kar által kezdeményezett konferenciasorozatot március végéig minden megyében megszervezik majd.

A tervek szerint a minisztérium képviselői, illetve lehetőség szerint Hajnal Gabriella is részt vesz majd ezeken az eseményeken – árulta el Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő, az NPK elnökségi tagja. Hozzátette: a tájékoztató rendezvények lezárultával kérdőíves felmérést is végeznek, összegyűjtve a gyakorló pedagógusok legfontosabb javaslatait és kérdéseit a NAT-tal kapcsolatban, majd ezt a kar eljuttatja a szaktárcához.

Egyébként a konferenciákat kezdeményező Nemzeti Pedagógus Kar volt az egyetlen szervezet, amelyet bevontak az új NAT elkészítésébe - ezt még Hajnal Gabriella miniszteri biztos árulta el az ATV-ben.

A szakértő szerint nem kell mindennel egyetérteni, ami a NAT-ban benne van, hiszen nem a tanterv mondja meg, hogy melyik nap miről beszéljünk az órán - fogalmazott, hozzátéve: a tanárok sokszor hajlamosak belecsúszni abba a hibába, hogy szó szerint azt akarják megtanítani, ami a tantervben szerepel, miközben nem ez a feladatuk. Pedig szerinte rengeteg olyan kijelentés van a tantervben, ami a szakmai szabadságra utal, de ezzel tudni is kell élni - hangsúlyozta.

A kar elnökségi tagja szerint szerint újdonság, hogy a nyelvtan tananyaga a korábbinál gyakorlatiasabb irányt vett, ahogyan a matematika és a természettudomány is szervesebben kötődik a hétköznapi élethez. Valamint a szakértő magyartanárként azt is kiemelte: nem szerepel már a kötelező olvasmányok között A kőszívű ember fiai, helyette Jókaitól A nagyenyedi két fűzfát kell elolvasni. Elmondta, személy szerint ennek a váltásnak örül, mert bármilyen nagyszerű alkotás is az előbbi, egy hetedikesnek nehéz elolvasnia.

A Nemzeti alaptantervről és a kerettantervekről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

"Ez a NAT és kerettanterv bizony továbbra is a magyartanítás Mohácsa vagy Trianonja"

Ez a NAT és kerettanterv bizony továbbra is a magyartanítás Mohácsa vagy Trianonja - mondja a tegnap megjelent kerettantervek kapcsán a Magyartanárok Egyesülete elnöke, Arató László.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.