szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos szerint pár napon belül megjelenik a NAT-ot kiegészítő kerettanterv, amellyel szerinte együtt kell értelmezni az új alaptantervet. Állítása szerint abban már szerepelnek a jelenlegiből eltűnő írók és költők is. Az is kiderült, az új NAT készülésébe egyedül a Nemzeti Pedagógus Kart vonták be.

Az egy hete megjelent új Nemzeti Alaptantervet számos szakszervezet komoly kritikával fogadta. A következő tanévtől bevezetésre kerülő tanterv miatt több pedagógus tiltakozó akcióba kezdett, a szakmai kritika mellett pedig egyesek szerint a bevezetésig hátralévő idő már túl kevés a megfelelő átálláshoz. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint túlságosan későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti alaptantervet.

Ahogyan azt az Index értesülései alapján korábban megírtuk, ténylegesen két alaptanterv volt készülőben az elmúlt időkben. Az egyik az, amit 2017-ben Csépe Valéria akadémikus, pszichológus professzor egy közel száz pedagógiai szakértőből, pszichológusból és gyakorló tanárból álló csapat bevonásával kezdett el kidolgozni. Ennek első tervezetét 2018 szeptemberében hozták nyilvánosságra, amelyre több száz szakmai vélemény, kritika és javaslat született.

Most, az ATV műsorában Hajnal Gabriella az új NAT megújításáért felelős miniszteri biztos azt mondta, az említett Csépe Valéria-féle tervezetre érkezett 800-1000 vélemény közül sok alapvetően beépült a jelenleg kiadott tantervbe. Az elkészítésen - mint kiderült - főleg gyakorló pedagógusok dolgoztak, minden tantárgyból egy-egy szakértői csapat, fogalmazott a miniszteri biztos. A csapatokon belül Csépe Valéria professzor csapata is képviseltette magát, hiszen övéké volt az alapanyag - tette hozzá Hajnal Gabriella.

Kivel egyeztettek közben?

Az új munkafolyamatokba, a miniszteri biztos elmondta, mindössze a Nemzeti Pedagógus Kart vonták be - akik még ősszel véleményezték a tantervet, de a miniszteri biztos szerint azok után is történtek még változások benne. Hajnal Gabriella elmondta, ha folyamatosan egyeztettek volna, sosem készült volna el semmilyen anyag, mert ellenvéleménye mindig mindenkinek lesz.

Azonban azt is hozzátette a miniszteri biztos, hogy az új kiadott NAT-ot valójában a napokon belül megjelenő kerettantervekkel együtt kell majd értelmezni. Az interjúban elárulta, azok az írók, történelmi személyek, akik hiányoznak a kiadott NAT-ból, a kerettantervben benne vannak. Csakúgy mint Ottlik Géza, Kertész Imre, Illyés Gyula vagy éppen Németh László is - Hajnal Gabriella azt mondta, saját maga győzödött meg erről.

A jelenlegi NAT-ot szerinte nem fogják visszavonni és ezt nem is tartaná jogosnak - zárulta a beszélgetést a miniszteri biztos.

A NAT-ról szóló cikkeinket, és a szakmai véleményeket itt olvashatjátok el.

Tiltakozó akció és követelések a PDSZ-től: ne vezessék be az új alaptantervet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kritikát fogalmazott meg - többek mellett - az új Nemzeti Alaptanterv kapcsán. A szakmai vélemény mellett követelik, hogy ebben a formában ne vezessék be a következő tanévtől az új tantervet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.