Felsőoktatás Eduline

Díjazott magyar egyetemisták az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Elolvasom

Harmadik helyezést ért el újfajta óraszerkezetével Hunyadi Áron az Európai Unió által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén. 38 ország fiatal kutatói versengtek összesen 87 projekttel a Párizsban szerdán véget ért rendezvényen - tudatta a szervező Európai Bizottság közleményében az MTI-vel.

Közoktatás Eduline

Hogyan változik 2010-től és 2011-től a felvételi pontrendszer?

Elolvasom

Jövőre még csak a bekerüléshez elvárható minimális pontszám fog emelkedni, 2011-től viszont már komolyabb változások is várhatóak a felvételi pontrendszerben. Az értékelésnél csökkenni fog a többletpontokon belül az „egyéb” jogcímen megszerezhető pontok aránya, az oktatási tárca ugyanis így szeretné elérni, hogy emelkedjen azoknak a száma, akik legalább egy tantárgyból emelt szinten érettségiznek.

Felsőoktatás Eduline

MOL-tanszék indul a Pannon Egyetemen

Elolvasom

Mol ásványolaj és széntechnológiai intézeti tanszéket hoznak létre még szeptemberben a Pannon Egyetemen, a jövő év februárjában pedig Mol ásványolaj és petrolkémiai technológiai mesterkurzust indítanak; erről pénteken írt alá szerződést Veszprémben Rédey Ákos, az egyetem rektora és Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója.

Felsőoktatás Eduline

Kollégium, albérlet, saját lakás: hol alszik a diák?

Elolvasom

Kevés a kollégiumi férőhely, a saját lakás elérhetetlen, és egy albérletet kivenni sem éppen olcsó - így lehetne összefoglalni az ingatlanhelyzetet amivel egy átlagos egyetemista találja szembe magát a tanévkezdés előtt. Ígéret már van a kollégiumi férőhelyek növelésére, addig viszont marad a találékonyság azok számára, akik nem akarnak/tudnak vagyonokat költeni a szállásra.

Felsőoktatás Eduline

Egy hétig lehet még igényelni diákhitelt

Elolvasom

Egy hetük maradt igénylésük leadására azoknak a felsőoktatásban tanulóknak, akik eddig még nem kértek diákhitelt, de már az első kifizetési napon, október 15-én pénzhez szeretnének jutni - közölte Őri András kommunikációs igazgató.

Közoktatás Edupress

Új rektori bizottság alakul a magyar "diplomagyárak" ellen

Elolvasom

Az ELTE rektorának vezetésével bizottságba tömörülnek egyes intézmények vezetői, hogy a bolognai rendszer bevezetése miatt keletkezett problémákra közösen találjanak megoldást - jelentett be Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Debreceni Egyetem tanévnyitóján. Az ÁSZ elnöke szerint olyan kérdésekre kell megoldást találni, mint az egyetemek közötti viszonyrendszer, a hallgatói létszám és a finanszírozás - írja a Híradó.hu.

Felsőoktatás Eduline

Képek: rosszul lettek a diákok a rendőrtiszti főiskola tanévnyitóján

Elolvasom

Bajnai Gordon a Rendőrtiszti Főiskola hétfői budapesti tanévnyitóján azt mondta, 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és hogy a kis értékű lopások ügyében a rendőrséghez is lehet majd fordulni.

Felsőoktatás Eduline

Középiskola külföldön: így néz ki egy tanév az USA-ban

Elolvasom

Ha egy középiskolás diák ki szeretné próbálni, hogy milyen is az amerikai oktatási rendszer és közelről szeretné átélni az ott élő családok mindennapjait, akkor nem kell mást tennie, mint kicsit keresgélni az interneten és hamar kap opciókat arra nézve, hogy milyen módon is teheti ezt meg a legegyszerűbben. A keresésnél lényeges szempont, hogy egy olyan oktatási csereprogrammal foglalkozó céget válasszon az érdeklődő, ami rendelkezik nemzetközi háttérrel és van tapasztalata a kérdést illetően.

Közoktatás Edupress

Nemzetközi orvostudományi együttműködést írtak alá Debrecenben

Elolvasom

Neves orvostudományi egyetemek dékánjai és neurológiai központjainak vezetői többoldalú nemzetközi együttműködési szerződést írtak alá szeptember 2-án a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC). A megállapodás a debreceni intézmény, az izraeli Tel-Avivi Sourasky Orvostudományi Centrum, a román Iuliu Hatieganu Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem, a szerb Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kara között jön létre.

Közoktatás Edupress

Science Building: Hétmilliárdos beruházás kezdődik Pécsen

Elolvasom

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) természettudományi területre specializálódó kutatóközpontja, a Science Building alapkövét szeptember 1-jén tették le az egyetemen. A 2011-ig felépülő, hétmilliárd forintos támogatást élvező intézmény munkatársai, az egyetemi hallgatók, valamint a XXI. század tudósai a fenntartható emberi élet kutatását tűzik zászlajukra a biotudomány, a környezettudomány és az információtechnológia területén - a központ segítségével.

Közoktatás Eduline

Legnépszerűbb szakok a pótfelvételin: jogász, turizmus és gazdálkodás

Elolvasom

A hétvégén lezárult 2009-es pótfelvételi eljárásban a mintegy 14 ezer pótfelvételiző 87 százalékát felvették az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, a legnépszerűbb képzések a gazdálkodási és menedzsment, a jogász, a turizmus-vendéglátás, illetve a pénzügy és számvitel szakok voltak a normál eljáráshoz hasonlóan.

Közoktatás Edupress

Egyesül a BKF és a Heller Farkas Főiskola

Elolvasom

Egyesül a Heller Farkas Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolával. A döntésről a közösen rendezett, szeptember 4-ei tanévnyitón tájékoztatják a hallgatókat. A két budapesti főiskola integrációja az első példa a magyar oktatási piacon magánintézmények egybeolvadására. Az integrációval létrejött intézmény Kommunikációs és Művészeti Karának dékánja Kepes András, Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Karának dékánja pedig Lengyel Márton volt rektor lesz. A legnépszerűbb nyolc alapszakból négyet indító főiskola a 2010/2011-es tanévben hirdeti meg először közösen képzéseit.

Felsőoktatás Eduline

Megvannak a pótfelvételi ponthatárok: majdnem mindenki bekerült

Elolvasom

Közzétették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat, az érintettek a felvételi és besorolási döntésekről szóló írásos értesítést szeptember első napjaiban kapják kézhez. Az eljárás során jelentkező 13 400 diák közül 12 009-en bekerültek valamilyen képzésre. Sokan úgy próbáltak bejutni, hogy a szabályok szerint már nem is jelentkezhettek volna, mivel már korábban felvették őket egy képzésre vagy az összpontszámuk nem érte el a minimális határt.

Közoktatás Edupress

Nem változnak a diákhitel feltételei idén

Elolvasom

Változatlanok maradtak a felvehető összegek (költségtérítésesek számára legfeljebb havi 50, másoknak havi 40 ezer forint), a kamat azonban július 1-jétől 10,5 százalékra csökkent a múlt tanévi 11 százalékhoz képest. Júliusban lépett életbe az a könnyítés is, mely a nehéz helyzetbe kerültek számára lehetőséget ad törlesztő részletük maximum kétéves időtartamra szóló mérséklésére. Továbbá két pályázatot is indít a Diákhitel Központ Zrt., amelynek célja a tájékoztatás - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

Felsőoktatás Eduline

Rezidensképzés Magyarországon: mentőzés és éjszakai ügyelet

Elolvasom

Fiatal orvostanhallgatóval beszélgettünk, hogy megtudjuk, ő milyennek látja a magyar rezidensképzést. Éjszakai ügyelet, mentőzés, sok tanulás és mindezekért cserébe a havi nettó 95 ezer forintos fizetés: elsőre nem hangzik csábítóan, de mégis sokan végigcsinálják és nem feltétlenül azért, hogy aztán külföldön gyógyíthassanak.

1
575 576 577 578 579
583