szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sűrű hetet zárhatunk oktatásügyben: nyelvvizsga nélkül kaphatnak diplomát az idén végző egyetemiszák, javaslatot nyújtottat be az idei érettségivel kapcsolatban - döntés azonban még nem született. Összeszedtük a legfontosabb oktatási híreket.

Egy éve még a felvételihez is kellett volna nyelvvizsga, most már a diplomához sem kell

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. A nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatta az MTI-t. A részletekről itt olvashattok.

Ezért a kormányhatározat szerint a 2020-as felvételin megkaphatjátok a nyelvvizsgáért járó pluszpontot akkor is, ha csak írásbeli vagy csak szóbeli nyelvvizsga-bizonyítványotok van.

Szakmailag azonban ez már most sok kérdést felvet. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk a kérdésekről. Hogy élik meg a nyelvtanárok a nyelvvizsgamentes diplomaszerzés bevezetését? Egy olyan tanárnő osztotta meg velünk véleményét, aki még a kormány elleni pertől sem riadna vissza.

Ez a döntés közvetetten a diákihitelekre is hatással lesz. Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Augusztus 15-től pedig több mint duplájára emelik a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

"Lényegében a falatot húzták ki a számból"

Hogy élik meg a nyelvtanárok a nyelvvizsgamentes diplomaszerzés bevezetését? Egy olyan tanárnő osztotta meg velünk véleményét, aki még a kormány elleni pertől sem riadna vissza.

Érettségi lesz, a szóbelik elmaradnak

Abban az esetben, ha a kormány elfogadja a javaslatot. Szóbeli csak ott lenne, ahol középszinten csak szóbeli van, vagy sajátos nevelési igény miatt (az írásbeli alól felmentettek esetében) ezt szükséges megtartani. Az oktatási akciócsoport foglakozott az érettségi kérdésével, javaslatuk pedig az, hogy az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a járványügyi helyzetnek és a felvételinek is megfeleljenek. Döntést csak jövő hétre ígértek.

A készülés és tanulás azonban nem áll meg. Bármi is lesz, a végzősöknek most komoly feladata van, a vizsgára való felkészülést ugyanis folytatni kell. Most összeszedtünk pár fontos teendőt, amint mindenképp meg kell tennetek az utolsó hetekben. Jocó bácsi, vagyis Balatoni József történelemtanár szerint az eddigi bizonytalanság mostanra sem oldódott az érettségi kapcsán, még inkább újabb kérdések kavarognak mindenkiben. Emiatt összeírt öt hasznos tanácsot a diákoknak, amellyel könnyebben túllendülhetnek ezen a néhány napon.

Csak írásbeli lesz. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter korábban azt mondta, az akciócsoport ülésén kérték, hogy a buktatás feltételein lazítsanak, 25 helyett 20 százalék legyen a határ. Ilyen részletekbe Maruzsa Zoltán most nem ment bele, így nem tudni, hogy ezt is megfontolja-e a kormány. Horváth Péter szerint minden körülményt mérlegelve a legelfogadhatóbb javaslat született.

Hogyan érinti a mesterképzésre felvételizőket a rendkívüli helyzet? 

Hamarosan kezdődnek a mesterszakokra jelentkezők felvételi vizsgái, így az egyetemistákat is egyre inkább foglalkoztatja a kérdés: mennyiben fogja befolyásolni a járvány a felvételit? Erről itt olvashattok el mindent.

Itt vannak az idei év felvételi statisztikái

Nyilvánosságra hozták a 2020-as felvételi jelentkezési adatait. Mutatjuk, hogy hányan jelentkeztek a 2020-as felvételin valamilyen alapképzésre, és hogy ezek közül mely szakok a legnépszerűbbek. Most megnézhetitek, melyek lettek a legnépszerűbb egyetemek ebben az évben. A legnépszerűbb mesterszakok között idén is szerepel a vezetés és szervezés, a nemzetközi tanulmányok és a pszichológia. A top tízes listát itt találjátok.

Idén nem kötelező személyesen beiratkozni az általános iskolába

Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott - közölte a Klebelsberg Központ.

Jól beszélt németül, testvére helyett nyelvvizsgázott egy diák

Húga helyett ment el a testvérpár egyik tagja a német nyelvvizsgára. Ő jól beszélt németül, testvére többször megbukott - ezt gondolták jó megoldásnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!