szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan kezdődnek a mesterszakokra jelentkezők felvételi vizsgái, így az egyetemistákat is egyre inkább foglalkoztatja a kérdés: mennyiben fogja befolyásolni a járvány a felvételit?

A koronavírus nem csak az érettségizők és alapszakokra felvételizők számításait húzta keresztbe. Azoknak a hallgatóknak ugyanis, akik szeptembertől mesterképzésen szeretnének továbbtanulni, egyre aktuálisabb a kérdés: vajon hogyan fogják megtartani a felvételi vizsgákat az egyetemek? Egyik olvasónknak áprilisban lenne a mesteres szóbeli és írásbeli felvételije, ezért kérdéseivel a Felvit, az Oktatási Hivatalt (OH) és a választott egyetemet is felkereste - írta meg nekünk.

Az Oktatási Hivataltól azt a választ kapta, hogy az OH „nem alkot jogszabályt. A jogalkotó az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Amennyiben az ITM jogszabálymódosításról dönt, arról a felvételizők, a közvélemény is tájékoztatást kap”.

A levélben arra is kitértek, „jelenleg a 2020. évi általános felvételi eljárásban a felvi.hu-n elérhető Felvételi tájékoztatóban közzétett dátumok, határidők érvényesek”.  Az intézmény szervezésű vizsgák részleteiről, lebonyolításáról pedig a felsőoktatási intézmény tud tájékoztatást adni. A felvi.hu is az intézmények felkeresését javasolja az egyetemistáknak, ugyanis „ebben a kérdésben ők az illetékesek”.

Ezeknek a válaszoknak köszönhetően olvasónk felkereste az egyetemet is, ahol áprilisban lennének a vizsgái. Az intézmény azt írta, „jelen helyzetben az intézet azon dolgozik, hogy a felvételi vizsgát online tudja megoldani." Azt ígérték neki, amint feláll a rendszer értesítést kap a vizsga menetéről, mely az eredeti elképzelés szerint, áprilisban várható.

Az olvasónkhoz beérkezett válaszok és a jelenlegi információink szerint, úgy tűnik, a mesterképzéses felvételik lebonyolításában a járvány nem fog jelentős változásokat hozni. Azoknak a jelentkezőknek pedig, akik a felsőoktatási intézmények hivatalos tájékoztatása előtt szeretnének információkhoz jutni, azt javasoljuk, hogy keressék fel az érintett egyetemet. Ha az ITM mégis jogszabálymódosításról döntene vagy bármiféle változás lenne a mesteres felvételikkel kapcsolatban, arról mi is tájékoztatjuk majd olvasóinkat.  

75 ezer és a többi: kikre vonatkozik a nyelvvizsgamentesség?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. De ez kiket érint pontosan?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!