szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. De ez kiket érint pontosan?

Frissítés: a nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatta az MTI-t.

A miniszter szerint ma 75 ezer olyan már végzett hallgató van ma Magyarországon, akiknek nyelvvizsga hiányában nem adták ki a diplomájukat. Nekik szeretnének most segíteni ezzel a kedvezménnyel. A záróvizsgázott, de diploma nélküliek a 2019 június végéig mért adatok szerint összesen több mint 93 ezren voltak - ők a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatták kézhez eddig a felsőfokú oklevelet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, Budai Marcell megerősítette az Eduline-nak, hogy ez a szám azonban ki fog bővülni az idén végző hallgatókkal is, a 75 ezer ugyanis csak azokat a diákokat takarja, akik korábban nem kapták meg a diplomájukat. 

Arról, hogy ezeket ki intézi majd, illetve hogyan és mikor jutnak a diplomájukhoz az érintette, eddig nem mondott bővebb információkat a miniszter a sajtótájékoztatón. Továbbá azt sem lehet még tudni, hogy ez a felsőoktatási szakképzésben tanulókra illetve végzettekre is vonatkozik-e a mentesség.

Palkovics László miniszter azonban nem csak a nyelvvizsgákról beszélt, hanem a felnőttképzésben és a felsőoktatásban tanulókat érintő anyagi támogatásokról is. Erről itt olvashattok bővebben.

75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához

Jön a felnőtképzési diákhitel, az egyetemisták pedig egyszeri 500 ezer forintos hitelt vehetnek majd fel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!