szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten sok szó esett az érettségiről, azonban döntés nem született még. Bármi is lesz, a végzősöknek most komoly feladata van, a vizsgára való felkészülést ugyanis folytatni kell. Most összeszedtünk pár fontos teendőt, amint mindenképp meg kell tennetek az utolsó hetekben.

Nem lesz szóbeli? Nem baj

Attól, hogy a szóbeli vizsgák nagy eséllyel elmaradnak idén, nem kell a szóbeli tételeket sem elfelejteni. Az írásbelihez is nagy segítség lehet, ha átnézitek a szóbeli témákat (is) - ugyanis a szóbeli tételeknek éppen az a lényege, hogy amikor vizsgáztok, akkor 10-15 perceben el tudjátok mondani a lényeget. Ha a tételeket ismeritek, akkor az írásbelin is hasznos összegző tudást szerezhettek, könnyebben megláthatjátok az összefüggéseket, átláthatjátok a világtörténelmi kérdéseket.

Itt vannak a 2020-as emelt szintű tételek magyarból, történelemből, matekból, a természettudományos tárgyakból. Még azoknak is összeállítottunk egy kis segédletet, akik idegen nyelvből szeretnének emelt szintű vizsgát tenni. Itt a teljes lista.

Indulhat az ismétlés, gyakorlás

Lehet, hogy órán már elkezditek az ismétléseket, de ha mégsem, akkor érdemes beosztani és elkezdeni átismételni az előző években tanultakat, ugyanis 4-5 év tananyagát pár hét alatt elsajátítani nehéz feladat. Ha viszont most elkezditek, biztosan marad időtök mindent alaposan átnézni. Matekérettségire készülve a tipusfeladatok gyakorlása az egyik legfontosabb feladat - mondta az Eduline-nak a Studium Generale szakértője. Ha kíváncsaik vagytok, mit tanácsol még, itt elolvashatjátok a teljes cikket.

Feladatok, feladatok, feladatok

Az érettségi feladatok nagy része bizonyos típusfeladatokból áll, amikkel könnyedén meg tudtok ismerkedni. Az Oktatási Hivatal honlapján 2005-ig visszamenőleg az összes feladatlapot megtaláljátok, így bőven van miből válogatnotok. Ha szívesen gyakorolnátok, akkor itt megtaláljátok az előző évek feladatait.

Segédeszközök beszerzése

Ez is nagyon fontos, mert ha nem lesz szóbeli, akkor minden az írásbelin fog múlni. Sok segédeszközt - legális puskát - használhatok az érettségin, ami sokat segíthet nektek az írásbeli vizsgán is. Történelmi atlasz, számológép, szöveggyűjtemény, helyesírási szabályzat stb. Ismerkedjetek velük előre, mert ha jól tudjátok használni őket, sokat segíthet a vizsgák megírásában.

Lazítsanak a buktatás feltételein - 25 helyett 20 százalék legyen a határ

Idén csak írásbeli vizsgákat tartana a kormány, a szóbelik elmaradnak, ha elfogadják az oktatási akciócsoport javaslatát. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!