szerző:
B. Nagy Ágnes
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összefirkált függvénytáblákkal, különféle feladatlapokkal és kockás füzetekkel van tele az íróasztalotok, mert féltek, mi lesz a matekérettségin? Izgultok, hogy melyik témakörökből lesznek a hosszú kérdések? Megkérdeztük a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét, ő miket tanácsol a végzősöknek.

Több tízezer végzős diák várja türelmetlenül, hogy mi lesz az érettségi vizsgák sorsa a koronavírus járvány alatt. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy mindenképp készülniük kell a diákoknak az érettségire, és még húsvét előtt döntenek. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy legkésőbb ma megtudjuk, hogyan határoztak a vizsgák sorsáról. Addig is összeszedtünk nektek pár szakértői tippet, hogyan tudtok hatékonyan készülni a matematikaérettségire.

Kukucska Dániel – a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetője – osztotta meg szerkesztőségünkkel tanácsait, hogyan érdemes készülni azoknak, akik félnek a matek érettségitől, esetleg rosszabbul teljesítenek nyomás alatt.

Ami szinte biztosan előkerül az érettségin, az az egyenletek, sorozatok, kombinatorika, valószínűségszámítás, statisztika, egyszerűbb síkgeometria és a függvények témaköre – mondja az SG matekszekciójának vezetője. Lehet, hogy elsőre soknak tűnik, de ezeket érdemes átismételnetek. Ehhez első körben elő tudjátok venni a függvénytáblázatot, átlapozni a témaköröket, mert sokat segíthet, ha tudjátok, mit hol találtok benne.

Tanácsok végzősöknek: így készülhettek a matekérettségire otthon

Hetek óta távoktatásban tanulnak az ország diákjai, és a végzősök még mindig nem tudják mi lesz az érettségi sorsa. Addig viszont szeretnénk segíteni nektek az otthoni felkészülésben. Megkérdeztük a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét, ő mit javasol nektek ebben a helyzetben.

Ez azért is nagyon hasznos, mert nagyrészt ezekből a témakörökből állnak az első rész rövid kérdései is. Ebben a részben a legtöbb pont viszonylag könnyedén megszerezhető, ezért is érdemes ezeknek a típusfeladatait gyakorolnotok – tanácsolja Kukucska. Ugyan feladatonként kevés pont jár egy-egy megoldásért, de a sok könnyebb feladatból összeszedett néhány pont, nagy különbséget tud tenni a lehetséges végső eredmények között.

Az SG szekértője szerint a legjobb módja tesztelni magatokat, illetve a tudásotokat, ha minden típusfeladatból megoldotok egyet-egyet, és megnézitek, melyik témakör állt össze a fejetekben a legkevésbé. Ezek után már tudatosan rá tudtok feküdni arra a témakörre, és annak típusfeladataira, ami még nem megy gördülékenyen. Az érettségik alapvetően típusfeladatokra építenek, ezért ha nem is megy minden tökéletesen, a megoldási folyamat begyakorlásával felül tudtok emelkedni a problémán. Ehhez segítséget találtok a Studium Generale oldalán is, ahol 2005-től témakörök szerint össze vannak gyűjtve az elmúlt érettségikben szereplő feladatok.

Ha elakadtok valahol, akkor se hagyjátok ott a feladatot érintetlenül - tanácsolja a szakértő. A lényeg, hogy mindenhova írjatok valamit. Ha egy feladatot nem tudtok megoldani, de néhány lépést el tudtok végezni, azokat mindenképp írjátok le, ugyanis attól még hogy nem teljes a megoldás, kaphattok rá részpontokat.

Fontos, hogy az utolsó időszakban már nagyon tudatosnak kell lenni, addigra ismerjétek az erősségeiteket és a gyengeségeiteket. Valamint érdemes lehet átgondolni, hogy milyen készülési forma az, ami hozzátok illik, ugyanis sokat tud segíteni. Ha szeretitek egyben látni a képet, érteni az összefüggéseket, és korábban rendesen megismerkedtetek már a témakörök részleteivel, akkor az utolsó hónapban nektek már csak összefoglalást érdemes csinálnotok. Utoljára menjetek végig a témákon, hogy az elvarratlan szálakat is össze tudjátok kapcsolni a fejetekben. Viszont, ha kicsit nehezebben megy a matek, és nem szeretnétek olyan pályára lépni, ahol fontos lenne, hogy pengék legyetek, akkor ti maradhattok a típusfeladatok begyakorlásánál, így ha nem is megy minden tökéletesen, sok pontot össze tudtok gyűjteni.

Komoly kérdéseket vet fel a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés - mi lesz az oklevelekkel?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. Szakmailag azonban ez már most sok kérdést felvet. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!