szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogy élik meg a nyelvtanárok a nyelvvizsgamentes diplomaszerzés bevezetését? Egy olyan tanárnő osztotta meg velünk véleményét, aki még a kormány elleni pertől sem riadna vissza.

"Nyelvtanárként írom levelem, a keddi hírekre reagálva. Lassan tíz éve tanítok nyelveket - három nyelven beszélek és mivel az állami oktatás nem a legjobban fizet ezért nyelviskolákban, illetve magán úton tanítok. Napi átlag tíz órát dolgozom és így tudtam egzisztenciát felépíteni. Lényegében a falatot húzták ki a számból és sok hozzám hasonló kollégám szájából" - írja a szomorú oktató.

"Két nyelviskolában tanítok plusz magán úton. Csak a mai napon három tanfolyamot mondtak le, pluszban tizenegy tanítványom jelezte, hogy nem vesznek részt az óráimon"

- meséli. Hozzáteszi, ez havi szinten több százezer forintos kiesés. "Úgy gondolom, hogy az alapműveltséghez hozzá tartozik legalább egy nemzetközi nyelv középszintű ismerete és mivel a papírok országában élünk elvárható, hogy a tudás számonkérhető legyen. Elsősorban az oktatási rendszer feladata lenne, hogy erre a középiskola végéig felkészítsék a diákokat, de ez az elmúlt húsz évben sem valósult meg. Követelményként támasszák a nyelvvizsgát aminek teljesítéséhez a feltételek nincsenek megteremtve."

Szerinte ezt a piaci rést használták ki pár ezren, és építettek köré iparágat teremtettek maguknak egzisztenciát, amit most egyik napról a másikra  központilag romba döntöttek. Szerinte sok diák most nagyon boldog lehet, de nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a diákokkal akik több száz ezreket áldoztak arra, hogy nyelvvizsgához és ez által diplomához jussanak? Nekik vajon megtérítik ez a sok pénzt, átvállalják a diákhitelüket? Sokan közülük szabadidejüket, egzisztenciájukat áldozták azért, hogy az elő írt követelményt teljesítsék - sorolja. 

Véleménye szerint ez az intézkedés velük szemben igazságtalan. Szerinte a döntés nem fogja a koronavírus okozta problémákat megoldani. "Aki eddig diploma nélkül boldogult és volt munkája annak ez után is lesz, aki eddig se tudott boldogulni az ezután se fog. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az intézkedéssel a magyar diplomák színvonalán rontottak egy jó nagyot.

"Európa szerte a magyar diploma azért ért sokat ,mert mindenki tudta, hogy mögötte a nyelvvizsgának hála plusz tudás is van. Ennek most vége. Helyzeti előnyből hátrány lett, aminek viszont a diákok és az ország látja majd a kárát."

Hozzáteszi, hamarosan egy online petíciót fog indítani annak érdekében, hogy állítsák vissza a nyelvvizsga kötelezettséget, illetve kampányba kezd, hogy a munkaadók ne fogadjanak el olyan diplomát ami mögött nincs nyelvvizsga és a kormány elleni pert is fontolóra veszi - írja levelében.

Komoly kérdéseket vet fel a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés - mi lesz az oklevelekkel?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. Szakmailag azonban ez már most sok kérdést felvet. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!