szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Augusztus 15-től pedig több mint duplájára emelik a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

A ma megjelenő kormányrendelet a diákhitelek kapcsán is jócskán tartalmaz újdonságokat. Május 1-től december 31-ig bevezetnek egy új, kamatmentes, teljesen szabad felhasználású típust, a Diákhitel Pluszt - derül ki az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Diákhitel Központ tájékoztatásából.

Kik és mekkora összeget vehetnek fel?

18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe. Az egyetemi, főiskolai hallgatók számára maximum félmillió forint, míg a külön meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető a hitel.

Mit kell tudni a törlesztésről?

Egy év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető az új kamatmentes diákhitel.

A Diákhitel1 is változik

A következő tanévtől a szabad felhasználású Diákhitel1 legmagasabb havi összegét 70 000 forintról 150 000 forintra emelik. A hallgatók megélhetését és a felsőoktatási lemorzsolódás csökkenését szeretnék elérni ezzel az intézkedéssel is.

Május 1-től ugyanakkor az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhető lesz a Diákhitel 1, akár 350 000 forint értékben. Ezenkívül meghosszabbítják június 15-re a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének határidejét is - áll a közleményben.

Változás az állami ösztöndíjas képzéseken: idén nem lesz átsorolás

Ma megjelent egy kormányrendelet, amely több változást is tartalmaz az egyetemek, főiskolák számára is. Összegyűjtöttük a főbb változásokat, amelyeknek sok diák örülhet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!