szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jocó bácsi, vagyis Balatoni József történelemtanár szerint az eddigi bizonytalanság mostanra sem oldódott az érettségi kapcsán, még inkább újabb kérdések kavarognak mindenkiben. Emiatt összeírt öt hasznos tanácsot a diákok számára, amellyel könnyebben túllendülhetnek ezen a néhány napon.

Azt vártuk, hogy egy kicsit oldódjon a bizonytalanság. Hát, nem sikerült. Hirtelen annyi kérdés merült fel, hogy talán jobb volt a bizonytalanság. De talán jövő hétre tisztázódik ez a rengeteg felmerült kérdés, ami most közel 100 ezer érintett diákban, tanárban kavarog - írta Jocó bácsi Facebook-posztjában a tegnap kiderült hivatalos érettségi javaslattal kapcsolatban. Addig is gondoljátok át a következő hasznos tanácsokat:

  1. A legfontosabb, hogy az érettségi előtt álló diákok most próbáljanak megnyugodni. Tudom, nehéz. De az idegeskedés most nem segít.
  2. Még 24 nap van a tervezett írásbeli vizsgáig. Most még nagyobb itt a tét, hisz kiesett a "ha nem sikerül jól, majd az szóbelivel javítok" lehetőség. Szóval most csak erre kell koncentrálni.
  3. Oldják meg az összes régi feladatsort, amit csak tudnak, mert ezzel kialakul egyfajta rutin a feladatokhoz szükséges megoldási stratégiákban. Ez most nagyon fontos.
  4. A szóbelit akkor a jelen állapot szerint el kell engedni, a tételeket félretenni, és tényleg csak az írásbelire koncentrálni.
  5. Jó döntést kell hozni. Bár lehetőség nem érettségizni, halasztani egy évvel, én mégis azt gondolom, hogy érdemes inkább most, ebben a kaotikus helyzetben érettségizni, mint egy év kihagyás után vizsgázni. Ezt most nagyon kell mérlegelni. Tudom, nehéz. Nagyon.

A történelemtanár hozzátette: nekünk tanároknak, szülőknek pedig most az a feladatunk, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint segítsük a diákokat át ezen a nehéz időszakon.

„Szerintem a kötelező emelt szintű érettségi követelményét a felvételihez most kapásból törölni kellene"

Bár döntés még nem született a 2020-as érettségiről, Maruzsa Zoltán, a köznevelési államtitkár beszámolt a kormánynak adott javaslataikról, miszerint csak írásbeli vizsgákat szerveznének majd. De valóban az lenne a legjobb megoldás, ha elmaradnának a szóbelik? Olvasói levelek közül válogattunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!