szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi időben beszámoltunk a Times Higher Education (THE) világrangsoron szereplő külföldi és magyar egyetemekről egyaránt. Most összegyűjtöttük a legfontosabb hazai eredményeket a listáról.

A londoni székhelyű Times Higher Education (THE) világrangsorára összesen nyolc magyar egyetem került fel. A külföldi hallgatók és oktatók arányának és a nemzetközi együttműködésben született publikációknak köszönhetően a magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem kapta a legmagasabb értékelést, ezzel az egész listában 457. helyet tudva magáénak. Így alakultak tehát a magyar egyetemek a rangsoron:

Első hely: Semmelweis Egyetem

Második hely: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Harmadik hely: Pécsi Tudományegyetem

Negyedik hely kategóriában: Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem

Ötödik hely kategóriában: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem

Az előző évi THE-rangsorhoz képest az látszik, több magyar egyetem is rontott a helyezésén, míg a Szent István Egyetem először került fel a listára. Az összesített rangsoron az egyetemek közül a legelső hely az Oxfordi Egyetemé - minderről bővebben itt olvashattok.

A világrangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, melyek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Az összesített rangsoron kívül - hasonló szempontok alapján - készítettek szakterületi rangsorokat is, amely a különböző tudományterületek szerint csoportosítva rangsorolja az egyetemeket. Ezek következnek most, a magyar egyetemek tekintetében.

Gazdasági és üzleti oktatás

A világ legjobb gazdasági és üzleti képzéseit nyújtó egyetemek között szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem, amely egyetlen magyar egyetemként tudhatja magáénak a 501+-os kategóriát - a többi, helyezést elért egyetemről itt olvashattok.

Mérnöki képzések

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem a 601-800. helyen került be a legjobbak közé, így szerepelhetnek a világ legjobb mérnöki képzéseit nyújtó egyetemek között. Az idén 1008, az általános mérnöki, a villamosmérnöki, a gépészmérnöki, a repülőgépmérnöki, az építő- vagy a vegyészmérnöki területen oktató intézmény szerepel a listán - amelyről bővebben itt olvashattok.

Informatika

Melyik magyar egyetemen a legjobb az informatikaoktatás a világrangsor szerint? Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a listába, mind két intézmény a 601+ kategóriában. A többi, listára bekerült egyetemről itt olvashattok.

Pszichológia

Egyetlen magyar egyetemként szerepelve a rangsoron, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhatja el magáról, hogy a legjobb pszichológiai képzéseket indító egyetemek között van a világon. A pszichológiai rangsorról itt olvashattok bővebben.

Bölcsészettudomány

Hasonlóképpen a pszichológiai rangsorhoz, a bölcsészettudományi rangsorba is az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be, egyetelen magyar egyetemként a 301-400. kategóriában. Ha érdekel titeket, melyek a legjobb bölcsészettudományi képzést adó intézmények a világrangsor szerint, itt olvashattok róla.

Társadalomtudomány

A társadalomtudományi képzéseket illetően már jóval több magyar egyetem jutott be a világrangsorra: 720 felsőoktatási intézmény közül a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 301-400. helyre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet pedig a 501-600. kategóriába sorolták - a többi, bekerült egyetemről itt olvashattok.

Élettudományi képzések

821 intézmény biológiai, állatorvostudományi, agrártudományi és erdészeti, illetve sporttudományi képzései között hat magyar egyetem is szerepel a listán. A legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem érte el: mindkettő a 301-400. helyen végzett. A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 501-600. lett, a Szent Isván Egyetem pedig a 601+ kategóriába került be. Bővebben itt olvashattok erről a rangsorról.

Orvos- és egészségtudományi képzések

A legjobb orvostudományi, fogorvostudományi és egészségtudományi képzéseket rangsoroló listában a Semmelweis Egyetem a 301-400., a Pécsi Tudományegyetem a 401-500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig az 501-600. helyet szerezte meg. Még több intézményről itt olvashattok.

Fizika

Ebben a kategóriában öt magyar egyetem is bejutott a rangsorba. A legjobb kémiai, fizikai, csillagászati, föld- és tengeri tudományi, matematikai és statisztikai képzések között szerepel (sorban) az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem (ez utóbbi két egyetem ugyanazon kategóriában). Folytatva a listát, bejutott még a Pécsi Tudományegyetem is a legjobbak közé. Bővebben erről a rangsorról itt olvashattok.

Összesítve elmondható, az élettudományi, vagyis a biológiai, állatorvostudományi, agrártudományi és erdészeti, illetve sporttudományi képzéseket illetőleg a legerősebbek a magyar egyetemek a THE-rangsor szerint, hiszen ebbe a kategóriába jutott be a legtöbb magyar egyetem, összes hat intézmény (hozzátéve: eggyel megelőzve a fizika tudományterületét).

De hol a legjobb tanulni?

A THE-rangsorhoz készült egy összesített európai részrangsor is, amelyben 18 ország 125 ezer diákja vett részt. A felmérés kérdései az egyetemek oktatási és tanulási lehetőségeihez kapcsolódtak, de az egyetemi légkört is vizsgálták a hallgatók megítélése alapján. Ezen a listán is a brit egyetemek kerültek az első helyekre, de a magyarországiakból is felkerült négy intézmény:

Az összesített magyar oktatási részrangsorban a Semmelweis egyetem lett a legjobb, a 41. helyen áll. A második magyar egyetem a Szent István Egyetem lett 126-150. helyezéssel, majd a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem jön, mind a két intézmény 151-200. helyezéssel.

Ezek a világ legjobb egyetemei: járjátok végig őket

Ódon és nagyszabású épületek, ezeréves működés, világhírű öregdiákok - ezek az intézmények vezetik a legjobb egyetemek rangsorát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.