Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemek és főiskolák rangsora: ezek az ország legjobb informatikai karai

Elolvasom

Több mint 2700 diák jelentkezett 2010-ben mérnök informatikus szakra, amely évről évre bekerül a tíz legnépszerűbb alapképzés közé. Az informatikai terület iránt érdeklődők tíz egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak, az összesített kari rangsor élén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll.

Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemek és főiskolák rangsora: a legjobb orvosi és egészségtudományi karok

Elolvasom

2009-ben és 2010-ben is bekerült a tíz legnépszerűbb szak közé az általános orvosi képzés, amelyet tavaly több mint kétezren jelöltek meg a jelentkezési lapjukon. Az orvos- és egészségtudományi terület iránt érdeklődők idén is tizennyolc egyetemi és főiskolai kar közül választhattak, az összesített kari rangsor élén már több éve a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.

Érettségi-felvételi Eduline

Teendők a jelentkezési határidő után: mit nem szabad elfelejteni?

Elolvasom

Február 15-én lezárult az idei felsőoktatási jelentkezési időszak, ennek ellenére több határidőt is érdemes fejben tartani – hiába adták le a felvételizők jelentkezési lapjukat, ha az érettségi bizonyítványról, az okj-s végzettségről vagy a nyelvvizsga-bizonyítványról készített fénymásolatot nem küldik el időben. Mire kell figyelni a jelentkezési határidő után?

Érettségi-felvételi Eduline

Nem tenné kötelezővé a szóbeli felvételit a rektori konferencia

Elolvasom

A rektorok egyetértenek azzal, hogy a felvételihez szükség legyen egy emelt szintű érettségire, ugyanakkor szerintük a szóbeli felvételire csak azokon a szakokon van szükség, ahol mérni kell a szóbeli képességeket. Úgy vélik, hogy nem központilag kellene előírni, hányszor lehet ismételni egy vizsgát, ezt intézményi szinten szabályoznák.

Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemek és főiskolák rangsora: a legjobb társadalomtudományi karok

Elolvasom

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2010-ben is bekerült a tíz legnépszerűbb képzés közé a kommunikáció és médiatudomány szak, amelyre több mint 2200-an adták be a jelentkezésüket. Akit a társadalomtudományi terület érdekel, huszonhárom egyetemi és főiskolai kar közül válogathat, a rangsor élén idén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem áll.

Érettségi-felvételi Eduline

Jelentkezési tanácsok és tudnivalók az utolsó percekre

Elolvasom

Alig több mint egy napod maradt a jelentkezési lap és az e-felvételi kitöltésére – legkésőbb február 15-én el kell küldened az adatlapodat, különben lemaradsz az idei felvételi eljárásról. Hogy az utolsó pillanatban is minden olajozottan menjen, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket az eljárásról, a jelentkezési lapról és a pontszámításról.

Érettségi-felvételi Eduline

Alaposan átszabnák az érettségi rendszerét

Elolvasom

Testnevelés horvát nyelven, mikrobiológia, euritmika, finn nyelv és irodalom, vegyipari ismeretek – tantárgyak, amelyekből csupán két-három, rosszabb esetben egyetlen diák érettségizett 2010-ben. Az oktatási államtitkárság a következő években felére csökkentené az érettségi tárgyak számát, így ugyanis több százmillió forintot spórolhatnának a vizsgákon. Tavaly 1 milliárd 350 millióba került az érettségi.

1
365 366 367 368 369
381