szerző:
Eduline

A következő tanévet már valamelyik brit egyetemen szeretnétek elkezdeni? A felvételi határidő 2018. január 15., így annak, aki nemrég döntötte el, hogy külföldi felsőoktatási intézménybe is jelentkezik, négy sürgős feladata van. Mutatjuk, mit kell elintézni a következő két és fél hónapban.

Utánajártunk, milyen feladatok várnak rátok 2018. január 15-ig - kezdjetek neki minél hamarabb!

1. feladat: Kiválasztani a szakokat és az egyetemeket

A legfontosabb feladat leszűkíteni a lehetséges képzések és felsőoktatási intézmények körét, a brit felvételin ugyanis maximum öt helyre lehet jelentkezni. A szakok kiválasztásakor az érdeklődési körötök, az eddigi tanulmányi eredményeitek, az iskolán kívül szerzett tapasztalatotok alapján érdemes dönteni.

©

Az egyetemek kiválasztása azonban sokféle szempont alapján történhet: a fővárosban, más nagyvárosban vagy kisebb helyen szeretnétek élni? Nagy-Britannia melyik részén? Mennyire bírjátok a hosszú, esős hónapokat, ami elsősorban az északi és a nyugati országrészre jellemző? Fontos regionális különbségek vannak nemcsak a megélhetés, az utazás, a szállás költségeiben, de a tandíjban is - Skóciában például ingyenes a felsőoktatás.

Ha tetszenek a skóciai egyetemek, olvassátok el élménybeszámolónkat a glasgow-i egyetemről:

A skót Roxfort, ahol hajnali kettőig tart nyitva a könyvtár

A magyar diákoknak van néhány titkos favoritja. Ezek egyike Skóciában a University of Glasgow, ahol most is becsületes magyar csapat erősíti a legkülönbözőbb szakok, societyk és a színes, zajos Student Village életét. Levente fizikát és űrkutatást, Emma zoológiát, Lili közgazdaságtant tanul, de megtalálható a magyar diákok palettáján a pszichológia is éppúgy, mint az aeronautika.

2. A referencia megszerzése

Időben keressétek meg a referenciát megíró tanárt vagy szakembert, az ő regisztrálásukat és a referencia megírását ugyanis az adataitokkal és némi útmutatással érdemes segíteni (pláne akkor, ha olyan szakembert vagy pedagógust kértek meg erre, akinek még nem volt olyan tanítványa, aki brit egyetemen tanult volna tovább, ezért még soha nem írt referenciát). A kész esszét - ha magyar nyelvű - le kell fordíttatni, a referenciát pedig időben fel kell tölteni.

3. A personal statement megírása

A maximum 4000 karakteres personal statement megírására is érdemes több hetet hagyni, sőt külső segítséget is igénybe venni. Beadási határideje megegyezik a jelentkezési határidővel, ez az aktuális felvételi szezonban 2018. január 15. (az idén Oxfordba vagy Cambridge-be pályázóknak októberi határidőket kellett betartaniuk, így ők már beadták personal statementjüket).

A personal statementben leírhattok minden olyan dolgot, amellyel meggyőzhetitek a kiválasztott egyetemek képviselőit arról, hogy rendelkeztek azokkal a tanulmányi és élettapasztalatokkal, illetve motivációval, amelyek alapján alkalmasnak találhatnak az adott képzés elvégzésére. Ezért ebben az egyszerre esszészerű, tematikus és mégis személyes szövegben kell beszámolnotok szakmai eredményeitekről, érdeklődési területetekről, személyes motivációitokról, iskolán kívüli tevékenységeitekről tényszerűen - a képességeiteket kiemelve, mégsem szerénytelenül. 

A personal statement megírásához ebben a cikkben találtok hasznos tippeket:

Ez a kulcs a sikeres angliai egyetemi felvételihez: milyen a meggyőző personal statement?

Personal statement - a kifejezés ismerős lehet azok számára, akik valamelyik angol egyetemen szeretnének továbbtanulni. A brit felvételi folyamat alapelemének megírása nem könnyű feladat, de az Euroexam szakértőinek tanácsaival meggyőző personal statementet készíthettek. Cikksorozatunk előző részeiben már olvashattatok arról, hogy a brit egyetemi felvételi másfél-két éves folyamat, egymásba fonódó, egymásra épülő tevékenységekkel, szigorú határidőkkel.

4. Regisztráció, jelentkezés

Ha megvannak a kiválasztott egyetemek és képzések, regisztráljatok az UCAS Apply rendszerébe, írjátok be azokat  az adatokat, amelyeket a rendszer kér tőletek, jelöljétek meg a szakokat, és persze időben küldjétek el az elektronikus jelentkezést. Fontos: ne hagyjátok az utolsó egy-két napra ezeket a feladatokat, ne kapkodjatok, hanem nyugodtan, minden adatot ellenőrizve haladjatok végig a regisztrációs és a jelentkezési folyamaton.