Közoktatás Eduline

Megszűnhet a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

Elolvasom

Megroppant Ukrajna gazdasága, ami a közszférában dolgozók fizetésére is hatással volt. Egy kezdő tanári fizetés havonta 25 ezer forintnak felel meg, ezért sorra hagyják el az iskolákat a tanárok, közülük a magyar nyelvű tanárok pótlása szinte megoldhatatlan, ez veszélyezteti magyar közösségek fennmaradását is.

Felsőoktatás Eduline

Jövőre sem felvételizhetnek magyarból a diákok Kárpátalján

Elolvasom

A magyar iskolákban érettségizőket hátrányosan érintő rendelkezésekkel fogadta el az ukrán oktatási minisztérium a 2011. évi felsőoktatási felvételi szabályzatot - a magyar anyanyelvű diákoknak is ugyanazt az érettségi tesztet kell megírniuk ukrán nyelvből és irodalomból, mint az ukrán anyanyelvá végzősöknek, magyarból azonban továbbra sem lehet majd emelt szintű érettségit tenni.

Közoktatás Edupress

Határon túli vállalkozókat oktat a MÜTF

Elolvasom

Oktatást, problémamegoldó szaktanácsadást nyújtanak a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) oktatói kárpátaljai és erdélyi vállalkozók számára. A minisztériumi támogatással megvalósuló programokon ingyenesen vehetnek részt a versenyképességüket megőrizni kívánó kis- és közepes cégek. Az intézmény kezdeményezése a határ menti együttműködések további fejlődését teszi lehetővé.

Közoktatás Eduline

Karácsonyi ajándékok a határon túli magyaroknak

Elolvasom

Több mint egy tonna ajándékot gyűjtöttek katolikus egyetemisták kárpátaljai és felvidéki magyar iskolások, óvodások számára a Kapcsolat 2007 Kulturális Egyesület és a Rákóczi Szövetség szervezésében. A Máltai Szeretetszolgálat segítette a szervezőket abban, hogy az adományok még az ünnepek előtt a karácsonyfák alá kerülhessenek.