Közoktatás Eduline

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok csak az elit számára elérhetőek?

Elolvasom

Az iskolai szegregáció már az általános iskolában megjelenik, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba döntően csak a jobb helyzetű családok gyerekei kerülnek be - derül ki egy friss kutatásból. Egyes iskolákban az osztálylétszám 20-30 százalékkal lecsökken hetedikre, olyan sokan mennek el gimnáziumba, hátrahagyva azokat a diákokat, akik jellemzően mégcsak meg sem próbálják a felvételit.

Közoktatás Eduline

Tévedésben van Hoffmann Rózsa, nem lenne jó lépés a nulladik évfolyam?

Elolvasom

Az alacsonyabb társadalmi státusú családok esetében az elkülönítés szinte garantáltan rosszabb iskolai körülményeket és alacsonyabb színvonalú pedagógiai munkát jelent, így pedig biztosan nem hatékony a felzárkóztatás - mondta a HVG-nek Havas Gábor szociológus, aki szerint a közhangulat ugyan nem kedvez az integrációnak, de ahol akarták, ott meg tudták csinálni.

Közoktatás Eduline

Elitgimnázium-vita

Elolvasom

Esélyegyenlőség vagy tehetséggondozás? – nagyjából e fogalmakat állítja szembe két szabaddemokrata politikus javaslata, amely egyebek mellett megszüntetné a nyolcosztályos gimnáziumokat.

Közoktatás Edupress

A szülők vagyoni hátterét vizsgálja néhány iskola a felvételi előtt

Elolvasom

Miközben az oktatási minisztérium éppen az esélyegyenlőség megteremtésének céljából szüntette meg a hat és nyolc osztályos középiskolákba jelentkezés során a szóbeli vizsgákat, és a négy- és ötéves középiskolákba való felvételi kapcsán is korlátozott mértékben vehető figyelembe a szóbeli meghallgatáson nyújtott teljesítmény, a Népszabadság keddi száma visszaélésekről számol be: egyes intézmények a szülők iskolai végzettségéről, a diákok családi hátteréről érdeklődnek.

Közoktatás Edupress

Kísérleti nyelvi labor diszlexiásoknak az ELTE-én

Elolvasom

A fogyatékkal élők elhelyezkedési esélyeit segíti az IBM és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) október 1-jén aláírt együttműködési szerződése. Az informatikai cég által nyújtott támogatásból a látássérült, diszlexiás és diszgráfiás hallgatók számára alakítanak ki speciális nyelvi laboratóriumot, de a megállapodás egy féléves gyakornoki állás lehetőségét is magában foglalja. A támogatás 50 ezer eurós összegéből speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárol az egyetem.