Közoktatás Eduline

OTDK: 20 százalékkal több dolgozat

Elolvasom

Élénk érdeklődés kíséri a nagy hagyományokra visszatekintő Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK), melynek 16 szekciója közül idén hármat is a Debreceni Egyetem lát vendégül.

Közoktatás Eduline

Az első területfejlesztési kihelyezett tanszék Magyarországon

Elolvasom

Magyarországon először alakult regionális politikai, területfejlesztési kihelyezett tanszék a Debreceni Egyetem és az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség együttműködésének köszönhetően. A közel egy évtizedes kooperáció megkoronázásaként létrejött Területi Tervezési és Fejlesztéspolitikai Kihelyezett Tanszék elsősorban a területfejlesztő geográfus szakos hallgatók gyakorlatorientált mesterképzésének lesz a kiemelt helyszíne, hiszen a megállapodás értelmében az Ügynökség évente 40-50 diáknak biztosít kutatási lehetőséget és szakmai gyakorlatot.

Közoktatás Eduline

Két új informatikai specializáció a Debreceni Egyetemen

Elolvasom

A Debreceni Egyetem és az IT Services Hungary Kft. közös együttműködése eredményeként szeptembertől két olyan informatikai specializáció indul, mely magas színvonalú, naprakész ismereteket nyújt, és ezáltal végzés után növeli a hallgatók elhelyezkedési esélyeit.

Közoktatás Eduline

Tudáshasznosítás: elmélet és gyakorlat egysége

Elolvasom

Megtartották a Tudományegyetemi Karok Kapcsolatok Napját: új irányokat jelöltek ki az oktatásban és a tanárképzésben, szélesednek a kapcsolatok a versenyszférával, átadták a Tudományegyetemi Karokért Díjat, és megalakult a Zeneművészeti Kar Támogatói Köre is.

Közoktatás Eduline

Az oktatás kitörési pontjai

Elolvasom

Az oktatás kitörési pontjait, a tudomány és a versenyszféra közötti szoros együttműködésekben rejlő lehetőségeket igyekszik feltárni a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok a Kapcsolatok Napján. A Tudáshasznosítás élvonalában: elmélet és gyakorlat egysége gondolat jegyében megrendezendő program az oktatás és kutatás piacképessé tételét, a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeinek javítását vizsgálja 2009. március 6-án.

Közoktatás Eduline

Élő laborként működő zoológiai tanszék a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Elolvasom

Élő laborként működő zoológiai tanszék várja ezentúl a Debreceni Egyetem biológus és környezettan szakos hallgatóit a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A Tudományegyetemi Karok és a nemzeti park között 2009. február 26-án létrejött együttműködés további képzések akkreditációját – például zoológus szakirány –eredményezheti a jövőben.

Közoktatás Eduline

Nukleáris medicina a Kapcsolat Napján

Elolvasom

A tüdőrák új kezelési lehetőségei, macedón együttműködés a nukleáris medicina terén, új típusú kooperáció a belgyógyász-angiológus-kardiológus-neurológus között, – többek között ezeket, és számos további izgalmas témát, újdonságot vitattak meg a szakemberek a Kapcsolat Napján.

Közoktatás Eduline

90 éves a debreceni orvosképzés

Elolvasom

Ötszáz vendéget, köztük az egyetem itthon és külföldön dolgozó egykori hallgatóit várja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) szombaton, a kapcsolat napján, amelynek központi témája ezúttal a 90 éves debreceni orvosképzés – közölte Paragh György egyetemi tanár, a DEOEC elnöke a programokat megnyitó sajtótájékoztatón.

Közoktatás Eduline

Február 7. - a Debreceni Egyetem Napja

Elolvasom

A hagyományteremtő jelleggel idén első alkalommal megrendezendő Debreceni Egyetem Napja több, a hazai felsőoktatást szorosan érintő kérdésre próbálja ráirányítani a figyelmet 2009. február 7-én.

Közoktatás Edupress

Valencia egyetemi együttműködés iránt érdeklődött Debrecenben

Elolvasom

Valencia régió küldöttsége január 26-án látogatott a Debreceni Egyetemre. A spanyol terület elsősorban agrárgazdasági projektjeinek megvalósításához keres külföldi partnereket, a debreceni intézmény számára pedig már konkrét javaslatokat fogalmazott meg, melyek többek között a megújuló energia, a vízgazdálkodás és az innováció témakörét érintik. A küldöttséget a Külső Kapcsolatok Igazgatósága és a Tudományegyetemi Karok munkatársai fogadták Turi Gábor igazgató és Mihálydeák Tamás elnökhelyettes vezetésével.

Közoktatás Eduline

Nevet változtat és profilt bővít a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara

Elolvasom

2009 januárjától Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar néven folytatja működését a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kara. A névváltoztatást elsősorban az indokolta, hogy az intézmény – képzési hagyományainak megőrzésével párhuzamosan – megkezdte egy új oktatási profil kialakítását, melynek keretében több új szak, köztük mesterszak elindítása is várható.

Felsőoktatás Eduline

TVK-s vegyészképzés

Elolvasom

Februárban elindul a képzés a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) területén működő speciális oktatási-kutatási egységben, az erről szóló megállapodást 2009. január 12-én írták alá a Debreceni Egyetem és a TVK vezetői. Az együttműködés eredményeként létrejött Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék gyakorlatorientált képzést, versenyképes tudást biztosít a vegyész és vegyészmérnök hallgatók számára.

Közoktatás Eduline

Kutatóbázisok a Debreceni és a Nagyváradi Egyetemen

Elolvasom

Míg Nyugat-Európában már hagyománya van annak, hogy egy kutatóintézet nemcsak több helyszínen, hanem több országban is rendelkezik kirendeltséggel, a brüsszeli Jean Monnet Alapítvány segítségével létrehozott euró-regionális intézet, az Institute for Euroregional Studies (IERS) Közép-Európában egyedülálló. A Debreceni Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen működő két kutatóintézet legfőbb feladata a két város határon átívelő közös fejlesztésének, illetve a Hajdú-Bihar – Bihor Eurorégió gazdasági fejlődésének tudományos megalapozása. Az IERS a közösen végzett kutatómunka legfrissebb eredményeiről 2008. november 10. és 11. között tart kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Debrecenben.

Közoktatás Edupress

Állásbörzét rendeznek Debrecenben

Elolvasom

A megszokott helyen, a Debreceni Egyetem díszudvarán rendezik meg a Debreceni Egyetem XIII. Állásbörzéjét november 5-én. A rendezvényt megelőző és azt követő napokon karrier tanácsadás és előadások várják a hallgatókat. A helyszínen cégprezentációk regisztrációs játék értékes nyereményekkel, valamint érintőképernyős Karrier-kvízen mérhetik fel tudásukat és felkészültségüket a látogatók.

Közoktatás Edupress

Zenei programok Debrecenben

Elolvasom

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szeptember nemcsak a tanévkezdés, hanem a város kulturális életét színesítő hangversenyek, zenei nagyrendezvények ideje is egyben. Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Nagyerdei Ősz Művészeti Napokat, a Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozatát és az Ifjúsági Hangversenyeket.

1
9 10 11 12 13 14 15