Felsőoktatás Eduline

Furcsa dolgokat talált az EU egy magyar egyetemnél

Elolvasom

Közszolgáknak szervezett képzésre nyert el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uniós pályázati pénzeket. A projekt még tart, de már ellenőrizték a Bizottság emberei, hogy megy a pénzek felhasználása, és fura dolgokat találtak. Büntetést is kilátásba helyeztek túlköltések miatt.

Felsőoktatás Eduline

A pénz szaga: egyetemek harca az EU-s támogatásokért

Elolvasom

Sok területen pályázhatnak a felsőoktatási intézmények az Európai Unió által adott különböző támogatásokra. Elsősorban az intézmények karbantartására, felújítására, valamint az oktatás színvonalának növelésére, az oktatók képzésére fordítják a megpályázott és elnyert pénzeket.

Felsőoktatás Eduline

Új egyetemi rangsort készít az EU

Elolvasom

Elégedetlen az EU az európai felsőoktatási intézményeknek a világ egyetemeit tartalmazó rangsorokban elfoglalt helyével, ezért saját értékelés készítésébe fogott. A HVG a listákat vetette össze.

Közoktatás Eduline

Ördögi körben a roma diákok

Elolvasom

Ördögi kört idézhet elő a romák számára a megfelelő oktatás hiánya, mert munkanélküliséghez, szegénységhez, rossz lakhatáshoz, gyenge egészségügyi körülményekhez vezethet - állapították meg az Európai Bizottság illetékesei egy hétfőn Brüsszelben rendezett romaügyi konferencián.

Felsőoktatás Eduline

Díjazott magyar egyetemisták az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Elolvasom

Harmadik helyezést ért el újfajta óraszerkezetével Hunyadi Áron az Európai Unió által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén. 38 ország fiatal kutatói versengtek összesen 87 projekttel a Párizsban szerdán véget ért rendezvényen - tudatta a szervező Európai Bizottság közleményében az MTI-vel.

Felsőoktatás Eduline

Ösztöndíjjal külföldre: Az Erasmus nyomában

Elolvasom

Évente több ezer magyar diák utazik Európa különböző országaiba azért, hogy ott egyetemre járhasson és nyelvet tanulhasson. A program egyre ismertebb és népszerűbb a hazai felsőoktatásban és ma már azzal is tisztában vannak a résztvevők, hogy a kint eltöltött néhány hónap milyen hosszútávú előnyökkel járhat. Azt azonban továbbra is kevesen tudják, hogy milyen feladatokkal és kötelezettségekkel jár az ösztöndíj, és milyen feladatai vannak a jelentkezőnek az utazás előtt és után.

Közoktatás Edupress

Egyre többen mennének külföldre tanulni, dolgozni

Elolvasom

Egyre több fiatal szeretne hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanulni vagy dolgozni, az egyetemisták és főiskolások csaknem fele próbálná ki szívesen a külföldi tanulmányokat - állapítja meg egy nemrég elkészült felmérés kapcsán készített tanulmányban Ságvári Bence szociológus. A válaszadók 32 százaléka volt elégedetlen a magyarországi helyzettel, és hasonló számban választanák a hosszabb kint tartózkodás céljából a külföldi oktatást.

Nyelvtanulás Eduline

EU támogatással az EU piacra

Elolvasom

A magyar cégek – különösen a kisvállalkozás kereteiből kitörni igyekvők – szinte kikerülhetetlen akadályként tapasztalják meg a nyelvtudás hiányából eredő kommunikációs problémákat a nemzetközi vállalatok beszállítói piacán. Ez különösen igaz elsősorban német nyelvre „szakosodott” térségünkben az angol, vagy pláne a francia, vagy éppen az olasz nyelv tekintetében.

Közoktatás Edupress

35 év lemaradásunk van

Elolvasom

A magyar Kutatók Éjszakája apropójából rendezett kerekasztal-beszélgetést a Tempus Közalapítvány, hogy a magyar kutatás-fejlesztésről, valamint a tudományos pályaválasztás lehetőségéről és annak jelentőségéről osszák meg tapasztalatikat és véleményüket a K+F+I szektor legfontosabb döntéshozói.

Egyéb Eduline

Útlevél Európába?

Elolvasom

Évi 140.000 Euró, azaz közel 34 millió forint. Ennyit fordít Magyarország az Európai Unió tagállamai közötti munkavállalást és a tanulmányi célú mobilitást támogató egységes dokumentum rendszer népszerűsítésére. Ennek is köszönhető, hogy az Európai Bizottság idei felmérése alapján bombasikernek minősítették az Európai Parlament által 2005. január 1-én bevezetett Europass keretrendszert. Sok hűhó semmiért, vagy tényleg ebben rejlik szaktudásunk külföldi elismerésének titka?

Közoktatás Edupress

A többnyelvűséget anyagilag is támogatja az EU

Elolvasom

A Magyar Köztársaság támogatja Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosának többnyelvűséggel kapcsolatos stratégiáját, amely várhatóan novemberben kerül az Európai Unió tanácsülése elé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter szeptember 30-án, kedden Budapesten a biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Közoktatás Eduline

Egyetemi korrupció Horvátországban - lecsapott a rendőrség

Elolvasom

Nagyszabású korrupcióellenes akciót indított a horvát rendőrség csütörtökön zágrábi egyetemi körökben: a vizsgálat 73 személyre terjed ki, köztük huszonegy professzorra. A horvát rádió jelentése szerint több száz rendőr szállta meg a zágrábi egyetem közlekedési és gazdaságtudományi karát.

Közoktatás Edupress

Megkezdte működését az első magyar székhelyű EU intézmény

Elolvasom

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI) irányító testületének ünnepélyes beiktatására, illetve a testület első ülésére a Magyar Tudományos Akadémia épületében szeptember 15-én,hétfőn kerül sor. Az eseményen számos hazai és külföldi közéletei személyiség is részt vesz.