szerző:
Eduline

Milyen feladatokkal ellenőrzik a vizsgázók íráskészségét a vezető nyelvvizsgaközpontok a B2-es írásbeliken? Cikksorozatunk mai részében annak járunk utána, milyen szövegtípusok sajátosságait érdemes átnézni nyelvvizsga előtt, milyen témák, milyen műfajok kerülhetnek elő az írásbeli "íráskészség" részében.

BME-nyelvvizsgaközpont

A BME nyelvvizsgájának íráskészség részében két feladatot kell megoldanotok: írnotok kell egy 170-200 szavas informális magánlevelet, valamint egy internetes fórumhozzászólást 120-140 szavas terjedelemben. Mindkét feladathoz négy-négy tartalmi szempontot kaptok, ezeket kell követnetek.

©

Bár az informális magánlevél mindenki számára ismerős műfaj, mivel ennek a szövegtípusnak - ellentétben a hivatalos levéllel - nincsenek kőbe vésett szerkezeti elemei, az értékelés is szubjektív lehet, hiszen a szerkezet helyett a tartalomra fókuszál a javító.

Tipp: ezen a nyelvvizsgán nem érdemes pont olyan stílusú baráti levelet írnotok, mint amilyet a mindennapokban szoktatok, az általános utasításban ugyanis azt kérik a vizsgázóktól, hogy ne használjanak - a baráti levelekben egyébként gyakran előforduló - rövidítéseket és szlenget.

ECL nyelvvizsga

Az ECL-nél 75 percet kaptok két szövegalkotási feladat megoldására. Nagyon sok szövegtípus (baráti levél, beszámoló, blogbejegyzés, e-mail, esszé, feljegyzés, hirdetés, hivatalos levél, kérvény, levelezőlap, meghívó) kerülhet elő a nyelvvizsgán , vagyis sok időt kell szánnotok a felkészülésre, hiszen nem elég két-három szövegtípus fix elemeit elsajátítanotok, számos műfajt be kell gyakorolni. A terjedelem egyébként mindkét szöveg esetében 200 szó.

A legfontosabb infók a nyelvvizsgákról

Melyik nyelvvizsgán nincsen nyelvtani feladatsor? Ebben a cikkben megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

Itt megnézhetitek, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, kétnyelvű nyelvvizsgákon, ebben a cikkben pedig az egynyelvű B2-es nyelvvizsgák feladatszámáról és -típusairól találtok hasznos információkat.

Ebben a cikkben arról találtok infót, a vezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek (és milyen vizsgarészeken) engedik a nyomtatott szótár használatát, sőt hasznos tippeket is adunk a hatékony szótárhasználathoz.

Itt a szótárhasználati készségek fejlesztéséhez találtok hasznos tanácsokat, tippeket, ebben a cikkben az egyéni és a páros szóbelizés előnyeiről olvashattok.

Azt is megnéztük, milyen feladatokat kaptok a vezető nyelvvizsgaközpontok szóbeli vizsgáin.

Itt annak jártunk utána, hány pontot ér a nyelvtudás az egyetemi-főiskolai felvételin, hogyan érdemes taktikázni a nyelvvizsgával és az emelt szintű nyelvi érettségivel, itt pedig megnéztük, milyen különbségek vannak a nyelvi érettségi és a nyelvvizsga között.

Euroexam

Az Euroexamnél 60 perc alatt kell két szöveget alkotnotok, vagyis jól kell gazdálkodnotok az idővel. Az első feladat egy ügyintéző levél, például panasz, ajánlás, jelentkezés, érdeklődés írása, az elvárt terjedelem 100-120 szó. A feladatra egyébként jól fel lehet készülni, és az értékelés is objektív az ügyintéző szövegek általános jellemzői (stílus, szerkezet, tipikus kifejezések) miatt.

Tipp: nem csak a nyelvvizsgára érdemes megtanulni ezeknek a szövegtípusoknak a szerkezeti és stílusbeli sajátosságait, előbb-utóbb majdnem mindenki belefut olyan szituációba, amikor ilyen szöveget kell írnia (például azok, akik külföldön szeretnének továbbtanulni vagy külföldről szoktak termékeket rendelni).

A második feladat egy körülbelül 150 szavas érvelő szöveg megírása. Minden vizsganapon három lehetséges szövegtípusból (újságcikk, esszé, olvasói levél és online hozzászólás) és a hozzájuk tartozó témából választhatnak a nyelvtanulók - van, aki téma, van, aki a jó begyakorolt szövegtípus alapján választ. Az online komment feladatként egyébként a közép- és emelt szintű nyelvi érettségin is előfordul - erről itt olvashattok.

Tipp: a hat szövegtípust gyakorlásához érdemes ezt a felkészítő oldalt átnézni, részletes ismertetőket találtok mindegyik műfajhoz (szerkezetről, stílusról, jellemző kifejezésekről), na meg hasznos linkeket is.

Origó nyelvvizsga

Az Origó nyelvvizsgán nem határozzák meg, mennyi idő alatt kell megoldanotok az íráskészséget mérő feladatokat, az egész írásbelire kaptok 150 percet, ennyi idővel kell gazdálkodnotok. Két szöveget kell alkotni: először egy informális, baráti levelet, itt két téma közül választhattok. Öt-öt tartalmi szempontot kell érinteni, fontos, hogy az olyan (az e-mail korában már nem magától értetődő) elemek meglétét is ellenőrzik a javítók, mint a dátum.

A második feladat egy vélemény, online hozzászólás írása vagy egy blogbejegyzés - itt sem a szövegtípus, hanem inkább a téma áll a középpontban. A szövegek elvárt terjedelme egyébként 17-20 sor, a vizsgaközpont leírása szerint a sikeres vizsgázó „általános, hétköznapi témákban részletes tájékoztatást tud adni, képes beszámolni eseményekről, képes saját vagy mások véleményét megfelelő módon közvetíteni és a szövegalkotáshoz szükséges nyelvi eszközöket helyesen használni”.

TELC

A TELC-nél is két feladatot kell megoldani, 60 perc alatt. Először egy 150-200 szavas hivatalos/félhivatalos levelet kell megírni négy megadott szempont alapján.

Tipp: ehhez a feladathoz körülbelül egyoldalnyi szöveget is kaptok (itt találjátok a szituáció leírását, a szempontokat, a címzett bemutatását), ennek az elolvasása elég sok időt vesz el, úgyhogy érdemes alaposan begyakorolni a hivatalos levél írását, mert gyorsan kell megalkotni a szöveget.

Ha ez megvan, egy baráti e-mailt kell írni. A feladat azonban nem annyira egyszerű, mint elsőre tűnik, a témák ugyanis viszonylag bonyolultak (például a TV- és számítógépfüggő, gyorskaját és energiaitalt is gyakran fogyasztó ismerőst kell figyelmeztetni arra, mennyire káros ez az életforma, és életmódváltásra kell kérni őt), itt megnézhetititek, milyen témában kellett baráti levelet írni az előző vizsgákon.

 

Meglepetés vár az érettségizőkre: hogyan kerül nyelvvizsgafeladat az OFI oldalára?

Hiába keresik az új nyelvi érettségi mintafeladatsorait a végzős középiskolások az Oktatási Hivatal oldalán - míg a nyelvvizsgaközpontok mindegyike elérhetővé tesz legalább egy teljes aktuális feladatsort, addig az oktatás.hu-ról egyelőre csak az elmúlt évek írásbelijeit tölthetik le a diákok.