Itt a lista: ilyen feladatokat kaptok a szóbeli nyelvvizsgákon

Milyen feladatokra számíthattok a vezető nyelvvizsgaközpontok B2-es szóbeli vizsgáin? Kaptok-e felkészülési időt, és hány percig tesztelik a beszédkészségeteket? Sorozatunk legújabb részében minden fontos infót megtaláltok a szóbelikről.

BME: tizenöt perc, három feladat

A BME nyelvvizsgájának szóbeli része 15 perces, összesen három feladatot kell megoldanotok. A BME nyelvvizsgaközpontjában egyéni szóbeliztetés zajlik, vagyis egyszerre egy vizsgázó szóbelizik, szótárt nem lehet használni.

hirdetés
hirdetés

Először - bemelegítésként - egy adott témáról kell beszélgetnetek a vizsgáztatóval kérdések alapján, majd egy kép alapján önállóan kell egy témáról beszélnetek, a feladat megoldásának végén kérdéseket kaphattok, amelyekre válaszolnotok kell. Végül párbeszédet kell folytatnotok egy (célnyelven leírt) szituációs feladat alapján.

Így néz ki a szóbeli a legnépszerűbb nyelvvizsgákon: párban vagy egyedül?

Nyelvvizsgára készültök, de még nem választottatok nyelvvizsgaközpontot? A döntést akár az is befolyásolhatja, hogy egyedül vagy párban szeretnétek szóbelizni. Utánajártunk, milyenek a szabályok a legnépszerűbb vizsgaközpontokban, milyen érvek szólnak a páros és az egyszemélyes szóbeli mellett és ellen.

ECL: húsz perc, három feladat

Az ECL nyelvvizsga szóbelije húszperces, összesen három feladatot kaptok. Az ECL-nél páros a szóbeli, vagyis egy másik vizsgázóval együtt tesztelik a beszédkészségeteket (az irányított beszélgetés és az önálló témakifejtés feladatának számát az egyik vizsgázó húzza ki).

Az első feladat a bemutatkozás, ezután a kihúzott téma alapján a vizsgáztató beszélgetést kezdeményez, kérdéseket tesz fel - fontos, hogy a vizsgázók tudjanak reagálni a vizsgázótárs által elmondottakra, merjenek kommentálni, ellentmondani, ha eltérő véleményük van, tudjanak kérdéseket feltenni egymásnak.

Forrás: Fazekas István

A vizsgázóknak végül egy 4-5 képből álló montázs alapján kell egy adott témáról beszélniük, szükség esetén a vizsgáztató kérdésekkel segíti a szóbelizőket.

Euroexam: húsz perc, négy feladat

Az Euroexam szóbelje körülbelül húszperces, összesen négy feladatot kaptok, két vizsgázó ül be a vizsgára.

Az első feladat a bemelegítés: a vizsgáztató feltesz néhány egyszerű, általános, személyes kérdést mindkét vizsgázónak külön-külön. Második feladatként a vizsgázók kapnak egy-egy képsorozatot, amelyről tízperces felkészülés után (a felkészüléshez használhattok nyomtatott szótárt) egy-egy történetet kell elmondaniuk, egyenként két percig folyamatosan kell beszélniük. Ez fontos feladat, az Euroexam ugyanis az egyetlen nyelvvizsgaközpont, amely a történetmesélés készségét méri, pedig - az összes feladattípust megnézve - a mindennapokban ez a leggyakrabban alkalmazott készségünk.

Ezután a vizsgázók egyenként, egymást válogatva kapnak három-három szerepkártyát, amelyeken egy-egy mindennapi helyzet szerepel: ezeket kell megoldaniuk rövid dialógusban a vizsgáztatóval. Végül egy kommunikációs feladatot kell megoldanotok, a két vizsgázó egy közös feladatkártyát kap, egymással megvitatva, érvelve próbálnak közös megegyezésre jutni.

Minden a nyelvvizsgákról

Melyik nyelvvizsgán nincsen nyelvtani feladatsor? Ebben a cikkben megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

Itt megnézhetitek, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, kétnyelvű nyelvvizsgákon, ebben a cikkben pedig az egynyelvű B2-es nyelvvizsgák feladatszámáról és -típusairól találtok hasznos információkat.

Ebben a cikkben arról találtok infót, a vezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek (és milyen vizsgarészeken) engedik a nyomtatott szótár használatát, sőt hasznos tippeket is adunk a hatékony szótárhasználathoz.

Itt a szótárhasználati készségek fejlesztéséhez találtok hasznos tanácsokat, tippeket, sorozatunk múlt heti részében pedig az egyéni és a páros szóbelizés előnyeiről olvashattok.

Origó: tizenöt perc, három feladat

Az Origó nyelvvizsga szóbeli része tizenöt perces, összesen három feladatot kaptok, egyszerre csak egy nyelvtanulót szóbeliztetnek. Először a vizsgáztatóval általános tárgyú beszélgetést kell folytatni, majd önállóan kell beszélni az előzetesen kiválasztott képről - el kell mondani, mit láttok a fotón, meg kell fogalmazni a képpel kapcsolatos benyomásaitokat, véleményeteket, érzéseiteket, személyes élményeiteket, reagálni kell a vizsgáztató kérdéseire.

Forrás: Shutterstock

A szóbeli egy szituációs feladattal zárul: az előzetesen kihúzott, magyar nyelvű utasítások alapján egy szituációt kell eljátszani az egyik vizsgáztatóval.

TELC: tizenhat perc, négy feladat

A TELC nyelvvizsga szóbelije 16 perces, a felkészülésre 20 percet kaptok (jegyzeteket készíthettek, amelyeket a szóbelin használhattok). Összesen négy feladattal tesztelik a tudásotokat, a vizsga pedig páros, vagyis rajtatok kívül egy másik vizsgázóval együtt fogtok szóbelizni.

Az első feladat a bemutatkozás: a cél, hogy a vizsgázók a szóbeli elején megismerkedjenek egymással, és könnyebben tudjanak beszélgetni a vizsgán. Általában a hobbi vagy a nyelvtanulás téma megvitatásával kezdenek a vizsgázók.

A második feladat a prezentáció, a vizsgázóknak be kell mutatnia az általa választott témát másfél percben a másik szóbelizőnek, és legalább egy kérdésre kell válaszolni. Ezután a „véleménykifejtés/vita” következik, a vizsgázóknak a felkészülés alatt elolvasott szöveg alapján kell beszélgetniük, majd elmondani saját érveiket a témáról.

Végül a vizsgázóknak együtt meg kell tervezniük valamit egy adott szituáció alapján - például egy kirándulást vagy bulit kell megszervezniük -, átgondolják, hogy mire kell figyelniük a terv elkészítésekor, elő kell adniuk ötleteiket és tanácsaikat.

Tények és tévhitek a nyelvvizsgák körül

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a hírek a nyelvvizsgák háza tájáról. Néhány nyelvvizsgaközpont novembertől könnyebb vizsgákkal és alacsonyabb ponthatárokkal kecsegteti a vizsgázókat. Átnéztük a legnépszerűbb vizsgaközpontok weboldalait, hogy összefoglaljuk, hol mi változott, és mi az oka, ha más vizsgákon nem volt változás.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X