Meglepetés vár az érettségizőkre: hogyan kerül nyelvvizsgafeladat az OFI oldalára?

Hiába keresik az új nyelvi érettségi mintafeladatsorait a végzős középiskolások az Oktatási Hivatal oldalán - míg a nyelvvizsgaközpontok mindegyike elérhetővé tesz legalább egy teljes aktuális feladatsort, addig az oktatás.hu-ról egyelőre csak az elmúlt évek írásbelijeit tölthetik le a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalán találtunk ugyan mintafeladatsorokat angolból és németből is, de az egyik tesztben van olyan feladat is, amely az egyik vezető nyelvvizsgaközpont írásbelijéből származik.

Forrás: Túry Gergely

Változás van bőven. Mindkét szinten, tehát a közép- és az emelt szintű nyelvi érettségi feladataiban is megjelenik egy új téma, a gazdaság. Középszinten a korábbi A2-B1-esről tisztán B1-re emelkedik a vizsga szintje, a szóbeli „társalgás” feladatában pedig csak egy témát érintenek a kérdések, de azokat a korábbinál valamivel mélyebben. Az emelt szintű nyelvi érettségi szóbelijén minden nyelvnél megjelenik a „vita” feladat, ezen kívül a nyelvi érettségi feladataiban változik a szövegek hossza és a megválaszolandó kérdések száma, valamint új feladattípusok is bekerültek az érettségibe.

hirdetés
hirdetés

Bár  a nyelvi érettségire készülőknek általában az Oktatási Hivatal oldalát, az oktatás.hu-t szoktuk ajánlani - ahol nyelvenként bontásban is megtalálhatók a legfontosabb információk, több mint tíz évre visszamenőleg pedig az összes korábbi érettségi feladatsort is le lehet tölteni -, akik az új szabályok szerint összeállított mintafeladatsort itt keresik, csalódni fognak. Kitartó kereséssel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán azonban találtunk egy-egy mintafeladatsort minden tárgyból, így angolból és németből is.

Hogyan kerül nyelvvizsga-feladat az érettségi mintafeladatai közé?

A feladatsort már megvolt, így szakértőket kértünk arra, véleményezzék, milyen változások várhatók. Ahogy az Oktatási Hivatal oldala is sejteti, a nyelvi érettségi legtöbb vizsgarészén kisebb-nagyobb mértékben változnak a feladatok. A megkérdezett szakértők szerint a középszintű angolérettségi feladatai nem tűnnek lényegesen nehezebbnek a korábbiaknál, az „olvasott szöveg értése” rész feladatai között azonban több olyat is találtak, amelyek megoldásához az olvasási készségek helyett inkább jó nyelvtani tudás és szókincs kell - ebben egyébként ez a rész hasonlít az Origó nyelvvizsga „olvasott szöveg értése” részére.

Az emelt szintű angolérettségi feladatai közül a „hallott szöveg értése” részben a leginkább szembeötlők a változások. És itt jön a meglepetés: feltűnő a hasonlóság az Euroexam nyelvvizsga „listening” vizsgarészével. Megkerestük az Euroexam képvielőit, akik a feladatról megállapították, hogy valóban egyezik egy pár évvel ezelőtti, éles vizsgán is bevezett euroexames „hallásértés” feladatsorral, amelyet később egy kutatási projekt számára tettek hozzáférhetővé.

Ez azt jelenti, hogy nyelvvizsgákról „kölcsönzött” feladatokat kapnak majd az idén érettségizők angolból, németből vagy a többi idegen nyelvből? Az általunk megkérdezett szakértők ugyanis felhívták a figyelmet az OFI oldalának egy eldugott megjegyzésére: „[A feladatsorok] a jogszabályban előírt követelményeknek és vizsgaleírásoknak megfelelnek, de számos részletében eltérhetnek az OH tételkészítő bizottsága által készített és készítendő feladatsoroktól. A 2017-es érettségi feladatsorok fejlesztése az OH-ban zajlik.”

Vagyis az idén érettségizők nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a középszintű nyelvi érettségi szintje mellett a feladatsorok is változnak mind közép-, mind emelt szinten, azt azonban, hogy konkrétan milyen feladatokat kapnak majd a vizsgázók májusban, az OFI honlapjára felkerült „mintafeladatsorok” alapján csak sejteni lehet, biztosat még nem lehet tudni. A legjobb helyzetben azok vannak, akik időben, előrehozott érettségit tettek idegen nyelvből, illetve nyelvvizsgával biztosították be magukat.

Ezeken a nyelvvizsgákon használhattok szótárt: tippeket is adunk a keresgéléshez

Használhattok-e szótárt a legnépszerűbb nyelvvizsgákon? Túlzásba lehet-e vinni a szótárazást az írásbelin, és hogyan lehet expressz sebességgel kikeresni az ismeretlen kifejezéseket? Utánajártunk. A szótár mindig is fontos nyelvtanulási és szókincsbővítési eszköz volt, a nyelvvizsgaközpontok azonban - alighanem a nyelvtanulók nagy bánatára - sokáig nem bólintottak rá arra, hogy a vizsgázók minden vizsgarészben használják.

Melyik nyelvvizsgán nincs nyelvtani feladat?

Az írásbeli és a szóbeli kommunikáció jól megy, de nyelvtani szabályokat nem szívesen magoltok? Megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X