Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Olyat tesznek a besokallt pedagógusok és diákok, amit még soha

6

Eddig rendhagyónak számító tiltakozási formát vet be a Tanítanék Mozgalom szerdán, és polgári engedetlenség keretében munkabeszüntetést szervez. Mindent összeszedtünk, amit tudni kell a holnapi akcióról annak, aki részt vesz benne, és annak is, aki nem.

Forrás: Óbudai Egyetem

Szerdán tiltakozásképp sok tanár és diák függeszti fel az oktatás rendes menetét reggel 8 és 9 óra között, hogy a közoktatás rendszerszintű átalakításáért tiltakozzanak.

hirdetés
hirdetés

Ezt sokan mások is észlelni fogják, ugyanis a résztvevők sok helyen az iskolák előtt fognak tiltakozni. Egyes helyeken élőlánc lesz diákokkal, szülőkkel, máshol azonban szemetet szednek, vagy hasonló közérdekű munkákat végeznek majd egy órán át a tantermi oktatás helyett.

Nemrég több zalaegerszegi intézményvezető tiltakozott a tiltakozás ellen. Elvben ugyan az igazgatók az oktatók felettesei, a helyzet ugyanakkor az, hogy amit a Tanítanék Csoport bejelentett, az egy polgári engedetlenség, aminek a lényege a szabályok ideiglenes megszegése, békésen. Épp ezért senkinek sem kell engedélyt kérni a részvételhez az intézményvezetőtől, vagy a tankerülettől.

Kapcsolódó cikkek

100-nál is több iskola csatlakozik a tiltakozáshoz

Mi a teendő a polgári engedetlenség alatt?

Zalaegerszegi igazgatók Palkovics mellett

Az egyetemeken kockás inges nap lehet a szerda

A törvény szerint a tanárokat komoly retorziók is érhetik, ha nem tartanak meg egy órát, erre már több jogász is felhívta a figyelmet. Az azonban nehezen képzelhető el, hogy bárkit komolyan meghurcoljanak akkor, ha több ezren, több tízezren teszik ugyanazt. Az pedig, hogy emiatt bárkit eltávolítsanak az állásából, végképp elképzelhetetlen.

A diákoknak érdemes a tanárokkal beszélni, ha tiltakozni akarnak, ugyanis ha az oktató nem ért egyet a dologgal, úgy igazolatlant írhat be. Ettől persze még mindnki részt vehet benne, de azt már nektek kell eldönteni, hogy belefér-e az igazolatlan hiányzás. Sok helyen azonban a tanárok a diákokkal egyetértésben fognak tüntetni.

Ha a szerdai akció sem hoz érdemi változást - ez nyilván a résztvevők számától is függ -, úgy a nyilatkozatok alapján a Tanítanék jövőhétre már egy 2 órás engedetlenséget hirdet meg, azután 3 órást, és így tovább. Így elvileg lehetséges, hogy a tanév végére komoly sztrájkhullámok söpörnek végig a közoktatáson.

Márpedig a megállapodás a kormányzat és a tiltakozók közt nem halad valami jól. Rétvári Bence nemrég bejelentette a Klik megszüntetését, ami az egyik fő követelés volt, ám mivel erre még konkrét tervek nem léteznek, és az állami fenntartáshoz így is, úgy is ragaszkodik a kormány, ezt csak "márkanévcsereként" értékelik a tiltakozók.

A Tanítanék Mozgalom mindenkit - nem csak az oktatásban - szolidaritásra, csatlakozásra szólít fel. Az eseményről szóló részletes kátét itt olvashatjátok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Németh Dezső

Sebestyén Péterné Mária; Inkább kussoljon mindenki, mint idáig is, igaz, kis idiótám ?...

McR

Kedves Mária,
A tanteremben az oktatás színvonala nem javítható! Mint azt annak idején megtanulhattuk minden rendszerben a leggyengébb láncszem határozza meg az egész lánc erősségét. Jelenlegi állapotban a leggyengébb szem a túlközpontosított, a XIX. század elejéről mintázott, tényanyagok bifláztatására építő tanmeneti rendszer. A XXI. századi oktatáspolitika (mily érdekes a neve!?) az alternatív, kompetenciákra építő, a "tanulj meg tanulni" elvet valló nevelés lenne. A tanórákon az "és most olvassuk ela 46. oldalon lévő szöveget" nem egészen előremutató irány!
A telefonkönyv megtanultatása helyett a használatát kell megismertetni a gyerekekkel.

A rendbontásról: Kedvesemék iskolájában aki nem akart részt venni a demonstráción, megtartotta tanóráját. A gyerekek meg elfogadták azt is, ha volt órájuk és azt is, ha majd egy későbbi időpontban lesz pótolva! Sőt! Volt olyan osztály, amelyiknek az egyik fele (a tornateremben, ahova most kivételesen befért) tornaórán vett részt, míg a másik felének elmaradt a testnevelés.

Balla Árpád

Kedves Mária!
1. Nem rendbontók, hanem tiltakozók.
2. Ön szerint az oktatásban rendben van minden? Nyilván nincs.
3. Jelezték a problémákat a szakmabeliek? Igen. Reagáltak rá érdemben? Meghallgatták őket? Tettek bármi érdemlegeset? Nem, nem és Nem.
4. Elég volt három - délután, illetve szabadnapon tartott - komoly erőt felvonultató demonstráció? Nem.
5. Kimerült-e az összes olyan lehetőség, ami nem jár "rendbontással"? Igen.
Abban egyet értek, hogy politika. Mert - ahogy történelem órákon meg lehetett tanulni - a közügyekkel való foglalkozást jelent. És a közoktatás/köznevelés közügy. Tehát politika.
Gondolja, hogy a "rendbontók" (diákok, tanárok, szülők, szimpatizánsok) legnagyobb gondja az lenne, hogy tüntetgessenek? Hát elárulom, nem. De valamit kell tenni, mert ha nem, a mi gyerekeink, unokáink lesznek a kárvallottjai.

4.

Sebestyén Péterné Mária

A sok engedetlenségi 1, 2, 3,stb...órától jobb lesz az oktatás színvonala?Azt nem a tanteremben kellene javítani? No, de nem erről szól az egész, hanem politika, hiába tagadják a rendbontók.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X