szerző:
Eduline

Korábban írtunk arról, mikre lehettünk büszkék az oktatás terén 2015-ben. Azt is összeszedtük, mire nem fogunk szívesen emlékezni ebből az évből.

©

Fizetések

Hiába jelentette be a kormány, hogy több lépcsőben emeli az egyetemi oktatók bérét, ez nem elég. Az ELTE BTK oktatói közös nyilatkozatot tettek közzé, ebben pedig leírják, mennyire kevés az, amit most a kormány ajánl. Sokakat már csak a hivatástudat tart az egyetemeknél.

Egész furcsa helyzeteket okozott a tanárok szeptemberi béremelése. A kormány még tavasszal ígérte meg, hogy 3,5%-os emelés jön, ám sokan arra panaszkodtak, hogy nem nőtt ennyivel a bérük, sőt, olyan is volt, aki szerint csökkent a fizetése. Ezt tetézi, hogy a kormány idéntől már nem köti a minimálbérhez a béreket, így nem is nőnek annyival.

A decemberi bevásárlások idején sok közalkalmazottat, így rengeteg tanárt is kellemetlen meglepetésként ért, hogy nem utalták időben a béreket. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal magyarázta, hogy új rendszerre állt át az államkincstár. Sok pedagógus még 10-e után sem kapott bért.

A Klik is okozott botrányokat

Bizonyos oktatóknak a Klik már nyár óta tartozik a fizetésük egy részével vagy egészével, ami egészen szomorú helyzeteket okozott.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban is akadtak botrányok idén. Több intézményben elzárták a gázt nyáron, mert a Klik nem fizette a számlákat időben. A központ egyébként tetemes adósságot halmozott fel, így idén is több önkormányzat döntött úgy, hogy inkább maga finanszírozza a területén lévő intézményeket.

Etikai kódex ellen tltakoztak a tanárok - hiába

Hiába tiltakoztak szakmai szervezetek, év végére elfogadta a Nemzeti Pedagóguskar a kötelező etikai kódexet.

Néhol nem sikerült túl jól a menzareform

Az idei tanévtől már csak egészségesnek ítélt ételeket lehet felszolgálni a menzákon. Ez nem mindenhol teljes siker. Békéscsabán készült egy fotó egy ételről, ami bejárta az egész magyar sajtót, az ajánlott receptek által elkészített ételeket pedig még a politikusok is undorral fogadták.