Felsőoktatás Czervan Andrea

Megszűnhet a Szolnoki Főiskola önállósága

Elolvasom

Úgy tűnik, a rektorok többsége beletörődött a kormány felsőoktatási integrációs terveibe. Van, ahol már a "beolvadási szándéknyilatkozatot" is aláírták, máshol továbbra sem hajlandóak feladni az önállóságot. Június 30-ig kellett leadni az intézményfejlesztési terveket az erőforrás-minisztériumnak, a végső döntés a kormányé. A rektorok szeptemberre várják az első visszajelzéseket.

Felsőoktatás Eduline

A hét hírei: az államosított menzáktól a visszadobott hallgatói szerződésig

Elolvasom

Az Alkotmánybíróság visszadobta a röghöz kötésről szóló rendeletet, szeptemberben mégis alá kell majd írni a hallgatói szerződéseket. A kormány államosítaná a kollégiumokat és a menzákat, a magyarországi felsőoktatási intézmények közül pedig csak egy került fel a Quacquarelli Symonds 2012-es világrangsoraira. Íme, a hét oktatási hírei.

Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Kemény pofont kaptak a rektorok Hoffmann Rózsa államtitkárságától

Elolvasom

Nemcsak a bírák, hanem a rektorok is elbúcsúzhatnak posztjuktól 65 éves korukban – erre Kis Norbert helyettes államtitkár emlékeztette az állami egyetemek és főiskolák vezetőit március végén. Az eduline birtokába került levél szerint 2013 júniusában azoknak a rektoroknak mindenképpen menniük kell, akik már a harmadik ciklusukat töltik vagy 65 évnél idősebbek.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Jön a "feketeleves" szeptembertől: ez lesz Európa legszigorúbb hallgatói szerződése

Elolvasom

Egyetlen európai uniós országban sem használnak olyan hallgatói szerződést, mint amilyet a magyar felvételizőknek kell aláírniuk szeptembertől. Utánajártunk, mi a helyzet az EU-n kívüli országokban. Nem volt könnyű dolgunk, ehhez hasonló rendszerről még a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjában sem hallottak. Hosszas kutatás után egyetlen példát találtunk – Fehéroroszországot. Igaz, még ott is puhábbak a szabályok, mint itthon.

Felsőoktatás Czervan Andrea-Szabó Fruzsina

Szelíd tiltakozásba fulladt a Hallgatói Hálózat szerdai akciója

Elolvasom

Újabb demonstrációt szervezett szerda délutánra a Hallgatói Hálózat egyik csoportja – a Lágymányosi Érdekképviseleti Közösség (LÉK) Első Szabad Hallgatói Piknik elnevezésű tüntetésén negyven-ötven hallgató jelent meg, az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt egy zebrán sorakoztak fel, így zárták el az utat az autósok elől öt-tíz percre.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Miben bízik Pokorni, mi dühíti Hillert?

Elolvasom

A felsőoktatásból több tízmilliárdot kivonó Széll Kálmán-terv "nem a legdicsőbb anyag", a "röghöz kötő" hallgatói szerződések bevezetése nem a legjobb megoldás, a diákhitel 2-vel pedig még mindig sok a probléma - egy egyetemistáknak rendezett szerdai vitaesten kiderült, a kormány legtöbbet kritizált felsőoktatási döntéseiről Hiller István és Pokorni Zoltán voltaképp ugyanazt gondolja. Decemberben mindketten nemmel szavaztak az új oktatási törvényekre.

1
4 5 6 7 8
18