szerző:
MTI

Néhány év alatt úgy kell átalakítani a felsőoktatás rendszerét, hogy minden diák maga tudja állni a tanulási...

©

Néhány év alatt úgy kell átalakítani a felsőoktatás rendszerét, hogy minden diák maga tudja állni a tanulási költségét - mondta a policity.hu-nak Orbán Viktor. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása, de a tandíj bevezetését továbbra is ellenzi.

"Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia" - fogalmazott a miniszterelnök. 

Szavai szerint minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Emellett - folytatta - arra kell ösztönözni a munkaadókat, hogy amikor felvesznek fiatalokat, akkor váltsák ki őket ebből a diákhitelből. "Például azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből" - mondta Orbán Viktor. 

Az államilag finanszírozott jogászképzés keretszámával kapcsolatban szerinte az lett volna a helyes, ha már idén egyetlen ilyen férőhelyet sem biztosított volna az állam, "ám az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött".