szerző:
Eduline

Átlagosan 1 millió 100 ezer forint – ennyit kell fizetniük azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik állami...

Sokba kerül, ha nem végzitek el időben az egyetemet, főiskolát
©

Átlagosan 1 millió 100 ezer forint – ennyit kell fizetniük azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik állami ösztöndíjasként idén szeptemberben kezdték meg az osztatlan, alap- vagy mesterképzést, és nem szerzik meg időben a diplomát.

A hallgatói ösztöndíjszerződés aláírásával nemcsak azt vállalták a hallgatók, hogy az oklevél átvételét követő húsz évben a képzési idő kétszeresét magyarországi munkahelyen vagy magyarországi vállalkozóként „dolgozzák le”, hanem azt is, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát. A hallgatói szerződésről itt találjátok a legfrissebb híreket és a legfontosabb tudnivalókat.

Ez egy hároméves BA- vagy BSc-szak esetében kilenc félév, míg egy kétéves mesterképzésen hat félév. Aki ennyi idő alatt nem teljesíti az összes tantárgyat, nem írja meg a szakdolgozatát, és nem teszi le az államvizsgát, fizethet – nem is keveset. A felsőoktatási törvény alapján a „túlfutóknak” a felhasznált állami ösztöndíj felét kell visszautalniuk az államnak, ez egy átlagos – félévente 250 ezer forintos – alapszakon 1 millió 125 ezer forint.

Hányan fizethetnek?

A "túlfutók" számáról nincsenek pontos adatok, intézményenként és szakonként eltérő a helyzet. Az eduline által megkérdezett oktatók becslése szerint a legtöbb egyetemista a műszaki képzéseken "ragad bent", a bölcsészeknél körülbelül a hallgatók 10 százaléka húzza el a tanulmányait.